Neparni razredi

Osiguran novac za sistematske preglede u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 18. 03. 2016. u 11:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je zatvoren natječaj za izbor ustanova koje će obaviti sistematske preglede za školsku 2015/2016 godinu u gradu Mostaru. Grad je za sistematske liječničke preglede učenika osnovnih škola u Proračunu izdvojio 82.400 KM.

''Sistematski pregledi će se obaviti čim se potpišu ugovori, te se ispoštuje potrebna procedura. Ako se slučajno ne obave ove školske godine, pregledi će biti nastavljeni iduće godine. Vjerujem da će se s dodatnim kapacitetima stići obaviti pregledi ove godine'', rekao je za Bljesak.info Ibrahim Kašić iz Gradske uprave.

Sistematski za neparne razrede

Kašić nam je rekao kako će se sistematski obaviti za učenike prvih, trećih i petih i sedmih razreda za gradska područja Zapad, Jugozapad, Jug, Stari grad, Sjever i Jugoistok.

''Sistematski pregledi obuhvaćaju fizikalne pretrage po organskim sistemima, izometrijske mjere, preglede vida i sluha, skeleta, krvne slike, ŠUK-a, urina na bjelančevine, stomatološki pregled zuba i usta, te ekg pregled'', rekao je Kašić.

U Mostaru je novac predstavljao problem za redovito obavljanje sistematskih pregleda. Nekoliko generacija je bilo 'preskočeno' čime je djeci i njihovim roditeljima bila nanijeta velika šteta.

Preteške torbe ostavljaju trajne posljedice

Iz udruge ''Naša djeca'' Mostar su više puta upozoravali na neodržavanje sistematskih pregleda.

''Djeca nam nose preteške torbe neprilagođena svom uzrastu i svojoj kilaži i onda nakon toga imaju problema sa skoliozom i krivom kralježnicom. Nije bilo sistematskih pregleda koji bi to ustanovili i dijagnosticirali'', rekao je za Bljesak.info Antoni Šain iz udruge ''Naša djeca''.

''Sad je taj lanac prekinut i nadam se da će sistematski pregledi biti redoviti kao što trebaju biti. Oni su jako bitni zato što se iz tih sistematskih pregleda izvlače generacijske statistike tako da nadležni na kraju mogu reagirati i ukazati na zdravstvene probleme djece'', dodao je Šain.

Sistematske preglede u Mostaru dosad su obavljali mostarski domovi zdravlja, a pretpostavlja se da će tako biti u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close