Bh operateri

Operateri ponosni na humanitarne brojeve

Sci-Tech / Flash | 08. 12. 2013. u 11:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diljem naše države, na gotovo svakom mediju, čitamo o brojnim vapajima u pomoć, onima kojima je zaista potrebno. Što je logično, jer onaj tko se trebao pobrinuti za ove skupine bh. građana to nije učinio, pa se potrebiti moraju snalaziti na brojne načine. Organiziraju se brojne humanitarne akcije, te se često otvaraju humanitarne telefonske linije.

Nerijetko okrenemo humanitarni broj kako bi donirali koju KM pomoći, pa smo se zapitali kako tri najveće telekomunikacijske tvrtke humanitarnim telefonima pomažu najpotrebnijima.

Kontaktirali smo HT Eronet, BH telecom i M:Tel, koji su nam objasnili kako se otvara Humanitarni telefon, te tko ga sve može otvoriti. Upitali smo i ono što je vjerojatno javnosti najzanimljviijje, a to je koliki postotak uzima, ako uzima telekomunikacijska tvrtka.

"Jako smo ponosni na rad vezan za humanitarne telefone. U ovoj godini, do 1.12. otvorili smo 54 broja i prikupili čak 234.183,60 KM, što je apsolutni rekord, te na ovaj način pokazujemo našu društvenu odgovornost", rekli su za Bljesak.info iz HT Eroneta.

U HT Eronetu otvaranje humanitarnih brojeva je besplatno, a broj se aktivira u svega 24 sata od primitka zahtjeva.

"Postoji naime mogućnost otvaranja humanitarnog broja unutar HT Eronet mreže i jedinstvenog humanitarnog broja. Procedura otvaranja humanitarnog broja unutar HT Eronet mreže je brža i jednostavnija, stoga i više tražena.

Zahtjev za aktivaciju humanitarnog broja, uz potrebnu dokumentaciju, dostavljaju nam isključivo pravne osobe koje imaju pravo bavljenja humanitarnim radom. Cijene poziva su 1 KM ili 2 KM po pozivu, ovisno o izboru organizatora akcije.

Pozive na ovaj humanitarni broj mogu ostvarivati samo korisnici pokretne i nepokretne HT Eronet mreže.

Inače, organizatoru humanitarne akcije pripada 90 posto od ukupno ostvarenog prihoda, a HT Eronet zadržava 10 posto samo kao osiguranje zbog rizika naplate", rekli su nam iz HT Eroneta.

Kod ovog operatera procedura aktivacije jedinstvenog humanitarnog telefonskog broja je slična kao i procedura aktivacije humanitarnih brojeva unutar HT Eronet mreže, ali ipak malo složenija, rekli su nam iz HT Eroneta. Za aktivaciju ove usluge korisnik, tj. pravna osoba treba dostaviti također zahtjev za pokretanje broja i dokumentaciju koja uključuje ovjerenu kopiju dozvole za korištenje broja Regulatorne agencije za komunikacije (u ovom slučaju organizacija traži broju u RAK-u, a ne od telekom operatera). RAK za ovu uslugu dodjeljuje kratke brojeve koji se aktiviraju istodobno u sva tri telekom operatera, u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva korisnika. I za ove brojeve su cijene poziva 1 KM ili 2 KM po pozivu. Pozive na jedinstveni humanitarni broj mogu ostvarivati korisnici pokretne i nepokretne mreže sve tri operatera. Korisnik usluge jedinstvenih telefonskih brojeva potpisuje pojedinačno ugovore sa svakim od triju operatera, te prikupljana sredstva pripadaju korisniku u skladu s uvjetima svakog pojedinog operatera.

"U HT Eronetu je i ova aktivacija besplatna i organizatoru humanitarne akcije pripada 90 posto od ukupno ostvarenog prihoda, a HT Eronet zadržava 10 posto opet kao osiguranje zbog rizika naplate. Na obje ove usluge ne naplaćuje se PDV", rekli su nam iz HT Eroneta.

BH Telecom ističe kako ovu uslugu pružaju samo pravnim osobama, u skladu sa zakonom, registrirana kao udruženja i fondacije kod nadležnog ministarstva i koja, na osnovu izdatog rješenja, mogu da se bave organiziranjem dobrovoljnih akcija radi prikupljanja donacija.

"Za otvaranje humanitarnog broja u BH Telecomu je potrebno dostaviti Zahtjev, odrediti visinu donacije od 1, 2 ili 3 KM, te dostaviti kopiju Statuta, ID broj, transakcijski račun i Rješenje o osnivanju. BH Telecom isplaćuje puni iznos donacije pravnom licu kada obračuna i naplati od korisnika", rekli su za Bljesak.info iz ovog operatera.

BH Telecom je važećim cjenovnikom definirao pozivnu tarifu za fiksnu i mobilnu mrežu koja iznosi 0,10 KM po ostvarenom pozivu, pristup usluzi 1 KM s PDV-om.

Aktiviranje usluge ''Humanitarni telefon'' u kompaniji M:Tel ide na zahtjev humanitarne organizacije, fondacije ili udruženja koja posjeduju odgovarajuću dokumentaciju (Rješenje o registraciji kod nadležnog suda, Rješenje iz ministarstva financija o JIB broju i žiro račun i banku kod koje je otvoren), rekli su za Bljesak.info iz M:Tel-a.

"Također važno je istaknuti da ugovor može biti sklopljen samo sa pravnim licem.

Usluga se dodjeljuje na mjesec dana, a pozivi su tarifirani po 1.00KM iz fiksne i mobilne mreže M:Tela (1 poziv je 1 KM, ne postoji PDV na humanitarne brojeve). Po završetku akcije, sav novac uplaćujemo na račun podnositelja zahtjeva za humanitarni broj", rekli su iz ove telekomunikacijske tvrtke.

Kako ističu, također postoji usluga ''Jedinstven humanitarni telefon'' kod sva tri operatera, ali ako za koju je potrebna dozvola od Regulatora.

Kopirati
Drag cursor here to close