Sarajevo

Opasnost od ptičije gripe u BiH još nije prošla

Sci-Tech / Flash | 21. 03. 2017. u 15:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U postupku laboratorijskog ispitivanja kod jednog divljeg labuda, čiji je leš 18. ožujka pronađen na području sarajevskog naselja Hrasnica, potvrđeno je prisustvo virusa visokopatogene influence ptica.

Radi se o H5 podtipu virusa, a u tijeku je i dalje ispitivanje radi utvrđivanja N podtipa, potvrđeno je iz Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije.

''Ovo je prvi nalaz virusa kod divljih ptica, koji potvrđuje ranije pretpostavke struke da su divlje, migratorne ptice, izvor virusa ptičije gripe na ovim prostorima. Nakon pozitivnog nalaza laboratoijskog ispitivanja evidentno je da opasnost od ptičije gripe još nije prošla, te da se svi vlasnici peradi, posebno oni koji borave u blizini vodenih površina, moraju strogo pridržavati ranije izdanih mjera, o kojima smo u nekoliko navrata upoznavali javnost'', rekla je glasnogovornica KUIP SŽ-a Vildana Brdarić.

Iz KUIP SŽ-a napominju da je jedini način učinkovite zaštite peradi njihovo držanje u zatvorenim nastambama da bi se spriječio kontakt s divljim pticama.

''U međuvremenu, ispitivanja uzoraka uzetih iz dva žarišta ove bolesti u BiH, Prijedoru i Sarajevu, koji su radi potvrde poslani OIE referentnom laboratoriju u Njemačkoj (Friedrich-Loeffler-Institut), pokazala su prisustvo virusa visokopatogene influence ptica H5N8 u svim dostavljenim uzorcima. Dobiveni rezultati potvrđuju kompetencije bosanskohercegovačkih laboratorijskih kapaciteta i stručnjaka u dijagnostici ove bolesti ptica, koja može izazvati velike ekonomske štete'', kazala je Brdarić.

Kopirati
Drag cursor here to close