roditelji zabrinuti

Ombudsmeni u nadi da će u BiH prevladati razum i najbolji interes djeteta

Sci-Tech / Flash | 08. 06. 2016. u 14:11 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur i Ljubinko Mitrović, na poziv predsjednika Mjesne zajednice Janja, Grada Bijeljine i Mustafe Gradaščevića, zajedno sa šefom misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathanom Moorom nazočili su 6. lipnja u Janji sastanku s predstavnicima roditelja djece koja pohađaju JU OŠ "Meša Selimović" u Janji.

Predstavnici roditelja i rukovodstvo Mjesne zajednice Janja su upoznali Ombudsmene BiH s problemom upisivanja naziva predmeta "Bosanski - Bošnjački jezik" u svjedočanstva i đačke knjižice učenika ove škole. Imajući u vidu da se bliži kraj školske godine, roditelji su izrazili svoju zabrinutost da će zbog različitih instrukcija i stavova u vezi jezika koje ispoljavaju nadležni organi, a prije svega Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u proteklih nekoliko godina, djeca koja pohađaju ovu školu biti dovedena u situaciju da propuste upis u srednje škole. Roditelji napominju da rokovi za upis u neke srednje škole sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine ističu već u petak 10. lipnja.

Polazeći od principa najboljeg interesa djeteta, te obaveze svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini da u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i ustavima entiteta, osiguraju primjenu međunarodnih standarda ljudskih prava, uz potpuno uvažavanje principa jednakog postupanja i nediskriminacije, Ombudsmeni BiH su odlučili poduzeti sve neophodne mjere na rješavanju ovog problema, svakako u skladu sa svojim mandatom i ovlastima.

Ombudsmeni BiH podsjećaju nadležne organe da su dužni poduzeti sve mjere da se svakom djetetu u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine omogući jednak pristup obrazovanju, što se naročito odnosi na područja sa značajnom povratničkom populacijom, u oba entiteta. S druge strane, Ombudsmeni BiH podsjećaju nadležne, da svako nepostupanje u tom smislu, prema odredbama Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, otvara pitanje prekršajne i građanske odgovornosti.

Vjeruju da će u konkretnom slučaju, ali i u svim drugim slučajevima u Bosni i Hercegovini, a koji se tiču upotrebe jezika u Bosni i Hercegovini prevladati razum i najbolji interes djeteta, priopćeno je iz Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close