farmaceutski lobi

Odluka u rukama Vijeća ministara: Cijene lijekova niže za više od 20 posto?

Sci-Tech / Flash | 16. 12. 2015. u 07:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dao je zeleno svjetlo na pravilnik o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova, čijim usvajanjem bi od strane Vijeća ministara BiH cijene lijekova u BiH pale za više od 20 posto.

Međutim, tu nije kraj priče, jer najteži dio posla tek predstoji, a to je da se pravilnik nađe na dnevnom redu Vijeća ministara BiH, što neće biti nimalo lak posao s obzirom na to da farmaceutski lobi, prije svih domaći proizvođači, na sve moguće načine opstruiraju taj proces i usvajanje pravilnika.

"Najnoviji izgovor Vijeće ministara BiH je da će se čekati formiranje novog rukovodstva Agencije za lijekove i medicinska sredstva, a to može trajati mjesecima, jer je natječaj za direktora tek raspisan", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Vijeću ministara BiH.

Inače, pravilnik koji bi građanima i zdravstvenim fondovima u BiH uštedio stotine milijuna KM već tri godine kupi prašinu po ladicama institucija BiH i ono što je posebno zanimljivo jeste da smo jedina zemlja u Europi koja ni na koji način ne kontrolira cijene lijekova na svom tržištu. Zbog ove činjenice nedavno je reagirala i Svjetska banka, koja će, prema neslužbenim informacijama i ukoliko se vlasti BiH ne opamete, davanje kredita zdravstvenom sektoru uvjetovati upravo usvajanjem tog pravilnika.

"Na posljednji pravilnik koji smo izradili pozitivno mišljenje dao je Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva i još čekamo pozitivno mišljenje Ministarstva financija i trezora BiH da ga uputimo u proceduru pred Vijeće ministara", rekla je Nataša Grubiša, još aktualna direktorica  Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

I pored brojnih pokušaja da otkrijemo tko i zbog čega gotovo četiri godine opstrira donošenje pravilnika, ostali smo bez odgovora. U svim neslužbenim razgovorima pažnja nam je skrenuta na farmaceutski lobi, koji na samo njima svojstven način ne ostavlja nikakav trag.

Kome, koliko i kada je neko nekome dao, vjerovatno nikad nećemo saznati, ali ono što je sigurno jeste da u 531 milijun maraka teškom tržištu lijekova u BiH ima svega, a najmanje brige za običan narod i deficite fondova zdravstvenog osiguranja.

"Nadamo se da će ovaj pravilnik što prije biti usvojen na nivou BiH, jer očekujemo da će to dodatno sniziti i cijene pojedinih lijekova koji se nalaze na listama lijekova FZO, čime će i osiguranici manje izdvajati za lijekove iz svog džepa, a i troškovi Fonda za lijekove bi bili manji", rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Inače, na godišnjem nivou Fond zdravstvenog osiguranja RS za lijekove koji se izdaju na recept izdvaja oko 60 milijuna KM, a prostom računicom lako je zaključiti da bi s postojanjem pravilnika samo na ovome Fond uštedio 12 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close