edukacija

Očevi na porođaju, zainteresiranost raste: Cijene tečaja u Mostaru 100 KM

Sci-Tech / Flash | 28. 11. 2016. u 07:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je na zapadu nazočnost očeva na porođaju nešto što se čak i podrazumijeva, u BiH su rijetki očevi koji se odluče nazočiti porođaju iako to većina bh. bolnica dopušta. Mišljenja majki i očeva u vezi s ovom temom su podijeljena - neki su za, a neki protiv.

Zainteresiranost raste

Stručnjaci i liječnici kažu da bi to moglo biti dobro za dodatnu povezanost bračnog para i obitelji, dok neki smatraju da muškarci zaista nemaju što raditi u rađaonici jer ne mogu pomoći svojim suprugama, a dožive stres gledajući krv i slušajući bolne uzvike.

Prema podacima bh. ginekoloških i rodiljskih klinika, tek deseci muškaraca našli su se u rađaonicama u posljednjih deset godina otkad je prisutnost porodu omogućena u BiH. Da bi budući otac ili netko drugi blizak rodilji bio nazočan porođaju, u većini bh. bolnica za to će morati i platiti. Cijena se kreće od 20 KM, koliko moraju izdvojiti budući očevi čije partnerice rađaju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, do 100 KM, koliko je potrebno izdvojiti za tečaj pripreme za porođaj u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Naime, u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a od veljače ove godine očevi plaćaju samo troškove jednokratne opreme koju koriste prilikom ulaska u rodilište, dok su ranije za to morali izdvojiti čak 500 KM.

Obvezni tečaj u Mostaru

Nada Jokanović, suradnica za informiranje UKC-a RS-a, kazala je za Faktor da se broj zahtjeva za nazočnost na porođaju povećao nakon snižavanja cijene, pa je u ovoj klinici u osam mjeseci podnesen 61 zahtjev očeva da nazoče porodu.

Nazočnost pratnje u rađaonici SKB-a Mostar moguća je od svibnja 2010. godine. “Nazočiti porođaju može suprug ili osoba bliska rodilji. Uvjet je završen edukacijski tečaj pripreme za porođaj koji se svakog mjeseca, osim srpnja i kolovoza, održava u SKB-u Mostar. Cijena tečaja pripreme za porođaj je 100 KM. Iz mjeseca u mjesec bilježimo sve veće zanimanja trudnica, ali i njihovih partnera za edukaciju. Obično se nakon završene edukacije većina očeva odluči, naravno, uz suglasnost rodilje, nazočiti porođaju”, kazala je za Klix.ba glasnogovornica SKB-a Mostar Adrijana Pandža.

Za razliku od mostarske i banjolučke bolnice, nazočnost očeva ili neke druge pratnje u Sarajevu i Tuzli je besplatna. Premda je nazočnost očeva na porodu u UKC-u Sarajevo moguća od 2010. godine, to su do sada iskoristila svega 64 oca. U razdoblju od deset godina, koliko je nazočnost pratnje na porođaju dopuštena u UKC-u Tuzla, to je iskoristilo oko stotinu očeva i majki rodilja.

Kopirati
Drag cursor here to close