Jednak pristup

Obrazovanje Roma u BiH: Važno je da se svi učenici kvalitetno obrazuju

Sci-Tech / Flash | 06. 03. 2017. u 15:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt pod nazivom "Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH" tema je o kojoj su danas razgovarali ministar za obrazovanje znanost i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i predstavnici Švicarskog Caritasa u BiH Elma Ćurulija i Zlatan Salihbegović, te Elvira Ramčilović projekt koordinatoricom Centra za obrazovne inicijative Step by Step.

''Ovaj projekt se realizira od 2010. godine u Kantonu Sarajevo, s ciljem smanjivanja jaza između Roma, ostalih ranjivih grupa pružajući im jednak pristup kvalitetnom obrazovanju, socio-ekonomskoj pomoći i stambenom zbrinjavanju'', pojasnila je program menadžerica Ćurulija.

Kako je navela, do sada je 425 romske djece upisano u osnovnu školu, 70 u srednje škole i svi su prošli kroz dodatne dopunske sate u deset osnovnih škola i jednoj srednjoj koje su sudjelovale u ovom projektu.

Po njenim riječima, radilo se dosta i na sistematizaciji pozicije Rom - medijator, za kojeg je radna grupa napravila opis pozicije i stručnu spremu koju treba imati.

Oni su rekli da su tri osnovne škole "Osman Nakaš", "Hasan Kikić" i "9. maj" Pazarić aplicirale na javni poziv koji je objavilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti za upošljavanje pomenutih medijatora. Njihove aplikacije su odobrene i imat će priliku realizirati ovu svoju potrebu.

''Nakon provedenih evaluacija do sada realiziranih projekata utvrđeno je da je napuštanje škole znatno smanjeno od strane ove populacije jer su i njihovi roditelji postali svjesni koliko je obrazovanje bitno za njihovu djecu'', kazala je Ćurulija.

Na sastanku je istaknuto kako se posebna pozornost stavlja na prelazak učenika iz osnovnih u srednje škole, zbog čega će se od naredne godine realizirati dodatni dopunski časovi profesionalne orijentacije za učenike sedmih, osmih i devetih razreda te pripreme za eksternu maturu za učenike devetih razreda.

''Važno je da se učenicima pruži kvalitetno obrazovanje što se može ostvariti kroz provedbu i monitoring dodatnih dopunskih sati u okviru 40 satnog tjedna'', naglasio je ministar Kazazović te dodao kako će resorno ministarstvo nastojati da unaprijedi njihovu dosadašnju suradnju.

Ministar Kazazović je najavio da će uskoro biti potpisan Memorandum o suradnji, a čiji potpisnici će biti i direktori škola koji su uključeni u ovaj projekt, priopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close