Pacijenti u panici

Oboljeli od karcinoma nemaju lijekove za terapiju

Sci-Tech / Flash | 11. 01. 2017. u 15:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pacijenti oboljeli od karcinoma već danima ne primaju terapiju jer Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nema lijekove koji su im potrebni.

Šef Klinike za onkologiju KCUS-a Semir Bešlija rekao je da se sa nedostatkom lijekova ne suočavaju samo pacijenti koji dolaze na ovu kliniku, nego i oni koji se liječe širom Federacije BiH, piše Srna.

"Nadležnost za nabavku citotoksičnih lijekova u FBiH je isključivo vezana za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Kao uposlenici Klinike za onkologiju veoma smo frustrirani ovakvim načinom organizacije i smatramo da je neophodno promijeniti s ciljem optimizacije njege onkoloških pacijenata", rekao je Bešlija za portal "Klix.ba".

Iz KCUS-a ističu da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH raspisuje natječaje za nabavku, potpisuje ugovore i određuje koji će lijekovi za onkološke pacijente biti stavljeni na listu.

"Mi samo primjenjujemo lijekove koje nam Fond dostavi i raspolažemo samo sa onoliko lijekova koliko nam osiguravaju. Ovo se odnosi i na sve programe zdravstvene zaštite iz takozvanog vertikalnog programa za koji nam Fond dostavlja nedovoljno novca, kateterizacija, zlatni sat procedure, kardiohirurške operacije, operacije kičmenog stuba i veliki broj drugih procedura", rekli su na KCUS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close