Prijetnje korisnicima

Novi virus za sustav Android na pametnim telefonima

Sci-Tech / Flash | 17. 02. 2016. u 17:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnicima pametnih telefona koji rade na operativnom sustavu Android prijeti novi opasan virus koji se širi putem SMS-a i, ako se instalira na telefone, može izbrisati sav sadržaj s mobilnih uređaja, pa čak i obavljivati pozive i čitati poruke.

Ovaj virus otkrili su stručnjaci za sigurnost iz danske kompanije Heimdal. Poruka s virusom poslana je na više od sto tisuća telefona u Danskoj, a zaposleni u kompaniji nisu sigurni da li su poruke s Mazar malwareom stigle i do korisnika u drugim europskim zemljama, prenosi B92.

Zanimljivo je da ovaj malware neće biti instaliran na telefone s ruskim jezikom, a ostali korisnici, ako budu bili oprezni i slijedili standardna sigurnosna uputstva, ne bi trebali imati problema s Mazarom čak i ako dobiju poruku.

Kao što stručnjaci stalno upozoravaju - nemojte nikada otvarati sumnjive linkove iz mailova, SMS-ova ili poruka s Facebooka, Twittera, Vibera i drugih servisa namijenjenih komunikaciji, kao ni one koje vam šalju nepoznate osobe.

Ono što je također vrlo bitno je i da vlasnici pametnih telefona i tableta na kojima je instaliran Googleov mobilni operativni sustav uvijek imaju aktiviranu opciju koja omogućava instalaciju softvera samo s pouzdanih izvora, odnosno s Googlea Play, iako su i u ovoj prodavnici aplikacija ranije pronađene opasne aplikacije.

Prema informacijama Heimdala, korisnici SMS-om dobivaju poruku s linkom na multimedijalni sadržaj – klikom na taj link na telefon se instalira Tor softver koji će kriminalcima omogućiti anonimno povezivanje s telefonom, a putem njega i malware koji može napraviti veliku štetu na telefonima – od praćenja samog uređaja, čitanja sadržaja s telefona, slanja SMS-ova (bez znanja vlasnika telefona) na skupe premium brojeve, do mogućnosti brisanja svih podataka s mobilnih uređaja.

"Može da vam nanese veliku štetu – npr. napravi veliki telefonski račun za koji će vlasnik telefona biti odgovoran", prokomentirao je za BBC Morten Kjaersgard iz Heimdala, objavio je B92.

Ovaj malware sigurno utiče na telefone na kojima je instalirana KitKat verzija Androida, ali postoji opasnost da su ugroženi i modeli koji rade na starijim verzijama Androida.

Zaspoleni u kompaniji Google prokomentirali su kako je, od više od milijardu uređaja koje pokreće Android, u 2014. godini manje od 1 posto imalo instalirane 'potencijalno opasne aplikacije', dok je broj opasnih aplikacija još manji (0,15 posto) na uređajima čiji vlasnici aplikacije instaliraju isključivo putem Google Play.

Kopirati
Drag cursor here to close