Wanna Cryptor

Novi virus prijeti poslovnim korisnicima i u BiH

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2017. u 09:52 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom svibnja 185.000 računala u 100 zemalja svijeta postalo je metom opasnog WannaCryptor virusa, čime je ugrožena privatnost i nanesena milijunska šteta kompanijama čija su računala zaražena. Dosada nije poznato je li i u kolikoj mjeri ovaj virus naštetio poslovnim osobama u Bosni i Hercegovini, međutim, priroda virusa je takva da je dovoljno da se zarazi jedno računalo unutar mreže, što će omogućiti nesmetano širenje.

Ransomware unutar sebe sadrži komponente crva koji koristi nedavno otkrivene propuste te tako utječe na širok opseg Windows operativnih sustava, uključujući 2008, 2008 R2, 7, 7 SP1. Napad je prouzrokovao ozbiljne prekide bolnicama, telekom operaterima, naftnoj industriji i tvornicama. Među organizacijama koje su pretrpile najteže napade su i National Health Service (NHS) u Velikoj Britaniji.

''Ovaj problem se reflektira na našu državu kao i države regije tako što su kompanije i institucije jednako podložne zarazi malicioznim virusom. Širenje tog virusa je olakšano masovnim korištenjem nelegalnog softvera i antivirusnih programa koji nemaju mogućnost najnovijih updatea'', kazao je specijalist za software i brand manager u IMTEC Solutions Ahmed Alić.

Alić dodaje kako posljedice mogu biti katastrofalne. Tu se prvenstveno misli na gubitke važnih podataka kompanija što može prouzrokovati velike financijske troškove.

Virus je programiran s osnovnim ciljem da zaraženom uređaju enkriptira pristup svim podacima i dokumentima na tom uređaju, uz otkupnine, kako bi podaci ponovno bili dostupni.

''Govorimo o 300 američkih dolara po zaraženom računalu, što u konačnici za pojedinačne kompanije može biti enorman iznos. Osim toga, tu su i povjerljivi podaci koje korisnici i pored tražene uplate vrlo lako mogu izgubiti'', pojašnjava Alić.

Stručnjaci za sigurnost interneta se slažu kako ovakvo ponašanje virusa do sada nije viđeno te da ono ponajviše pogađa servere koji koriste ranjive verzije SMB protokola. Ipak, postoje i sustavi koji su spremno dočekali ovakve napade, a jedan od rijetkih antivirusa koji je presreo varijacije ovog virusa je Bitdefender.

Svim korisnicima se preporučuje da što prije ažuriraju svoje operativne sustave i antivirusna rješenja. Ukoliko koriste nelegalna antivirusna rješenja, ovakav napad je posljednje upozorenje da pređu na legalna rješenja uz "Zero time protection" kako bi spriječili štetu.

Kopirati
Drag cursor here to close