Stvarnost u pokretu

Novi trend: Računala ćemo nositi kao ruksake

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2016. u 08:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naočale za virtualnu stvarnost sve su popularnije među korisnicima – dok su se u Samsungu odlučili na razvoj naočala koje ćemo koristiti s telefonima, kompanije poput Oculusa, odnosno Facebooka i HTC-a predstavile su uređaje koje je potrebno povezati s računalima.

Za idealno uživanje u virtualnoj stvarnosti potrebno je snažno računalo čija cijena iznosi minimalno tisuću dolara, a s obzirom da se VR naočale s računalom povezuju putem kabela, korisnici su ograničeni samo na unutarnje prostorije u kojima se računalo može povezati sa strujnom utičnicom, javlja Zimo.co.

Kako bi omogućili nošenje i korištenje ovih gadgeta vani i uživanje u virtualnoj stvarnosti izvan četiri zida sobe u kojoj se nalazi PC, neke su kompanije najavile stolna računala koja se mogu nositi kao ruksaci.

Krajem prošlog tjedna HP je najavio takvo računalo koje je dio Omen serije računala i na kojem još rade tako da još nije poznato njegovo službeno ime. Ovo računalo radit će na Intelovim Core i5 i Core i7 procesorima, imat će do 32GB RAM-a, a još nije poznata grafička kartica koju će ugraditi HP.

Kako bi se računalo moglo koristiti bez povezivanja sa strujnim kabelom, dolazi s ugrađenim baterijama – dvije snažne baterije napajaju procesor i grafičku karticu, a prilikom promjene baterija (što će vjerojatno biti nužno jer baterije mogu izdržati oko sat vremena) računalo će kratkotrajno napajati treća, dodatna baterija.

S ovim računalom prodavat će se i bežični monitor, tipkovnica i miš tako da će se moći koristiti i kao klasično računalo, a ne samo kao prijenosni PC za virtualnu stvarnost. Njegova cijena još nije poznata, no sigurno je kako će biti veća od do sada predstavljenih računala namijenih VR-u čija cijena iznosi oko tisuću dolara.

Prije HP-a, ovakva ''ruksak računala'' predstavili su i Zotac i MSI – o ovim računalima trenutno nema previše informacija, no više o MSI-jevom Backpack PC-u (trenutno je poznato samo kako će raditi na Intelovom Core i7 procesoru i da će imati GeForce GTX 980 grafičku karticu) trebali bi saznati tijekom ovog tjedna, prenosi Zimo.co.

''Zato što živimo u čudnom svijetu, ovakve stvari nisu toliko neobične kao što zvuče'', komentirali su ideju ovakvih računala na The Vergeu, a iako nam je danas teško zamisliti kako će jednom ulicama šetati ljudi koji će na leđima nositi ruksake, a na glavi naočale za VR, ovakve bi stvari u budućnosti možda mogle postati uobičajene.

Kopirati
Drag cursor here to close