terapija epilepsije

Nova dijagnostička metoda: U SKB Mostar otvorena Jedinica za EEG videomonitoring

Sci-Tech / Flash | 15. 01. 2016. u 07:41 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odnedavno je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar otvorena Jedinica za EEG videomonitoring pacijenata s epilepsijom i drugim poremećajima svijesti.

To je prva takva jedinica, u ovom obliku, koja je otvorena u Federaciji BiH, a uz pomoć donacije iz Cleveland Clinic (Ohio, SAD), koja je SKB Mostar darovala dva uređaja za video EEG monitoring.

Educirano osoblje

''Ovaj mjesec smo u Klinici za neurologiju SKB Mostar uveli novu dijagnostičku metodu kojom ćemo značajno unaprijediti dijagnostiku, a time i terapiju epilepsije. Radi se o video EEG monitoring testu kojim se simultano snima ponašanje pacijenata tijekom epileptičkog napada videokamerom i EEG monitoriranje, što omogućava koreliranje epileptičke aktivnosti u mozgu i ponašanja pacijenta tijekom napada te time utvrđivanje vrste epileptičkog napada, kao i razlikovanje epileptičkog od neepileptičkog napada. Do sada smo pacijente radi ove pretrage morali upućivati u druge ustanove, pa nam je drago da istu sada mogu obaviti u SKB Mostar'', kazala je za Večernji list dr. Inge Klupka Sarić, predstojnica Klinike za neurologiju SKB Mostar.

Donacija je realizirana prošle godine, educirano je osoblje, a na tromjesečnoj edukaciji u SAD-u bila je i zamjenica predstojnice Klinike za neurologiju SKB Mostar, dr. Nataša Pejanović Škobić.

''Planiramo raditi prekiruršku obradu pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom, kod pacijenata koji imaju fokalnu epilepsiju i morfološki supstrat, a koji se na ovaj način mogu uspješno liječiti danas dostupnim i sve češće zastupljenim kirurškim metodama liječenja epilepsije. Planira se, dakle, raditi diferencijalna dijagnoza pacijenata koji imaju epilepsiju, naspram onih koji imaju psihogene epileptičke napade ili neke konvulzivne sinkope, a što nam je do sada bio problem'', kazala je liječnica Pejanović Škobić.

Kontinuirano praćenje

Prvi pacijent već je na pretragama, a za početak se planira obrađivati po jedan pacijent svaka dva tjedna.

''Pacijent na pregledu ostaje pet dana. Za to vrijeme radi se konstantno, kontinuirano praćenje pacijenta tijekom dana i noći, dakle po 24 sata u trajanju od 5 dana'', istaknula je Pejanović Škobić.

Uređaj sličan ovom postoji u Tuzli i u Banjoj Luci, no nisu u funkciji. U Sarajevu se tek planira nabaviti uređaj za video EEG monitoring, tako da je ovo, slobodno se može reći, jedini ovakav uređaj u BiH. Prije se radio samo rutinski, ambulantni EEG u trajanju od nekih 20 do 30 minuta, što je, naspram snimanja koje traje 24 sata dnevno, dosta manje učinkovito. Ovaj način snimanja uvelike je pokrio sve nedostatke običnog EEG pregleda.

Kopirati
Drag cursor here to close