Investicija

Nekoliko seljaka blokiralo Appleovu investiciju od 850 milijuna eura

Sci-Tech / Flash | 27. 11. 2016. u 07:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih Appleovih investicija u Europi, vrijedna 850 milijuna eura dovedena je u pitanje zbog tri irska seljaka. Izgleda da porezni sustav koji nudi ta zemlja nije dovoljan da se riješe problemi poput ovog s kojim se suočava Apple. Podsjetimo, kompanija želi graditi centar u malom irskom selu Athenry na obali Atlantika.

Apple je još prošle zime najavio gradnju ovog centra koji bi trebao imati osam hala površine 23 nogometna terena. Projekat je najavljen kada i slična investicija koju je kompanija počela realizirati u Danskoj. Međutim, izgradnja danskog centra je pri kraju, a za ovaj u Irskoj nije uprljana ni lopata.

Sve je počelo kada su tri stanovnika tog seoceta tužila Apple. Sinead Fitzpatrick i Allan Daly su u tužbama naveli da bi gradnja ovog centra narušila ekosustav. Allana brine i potrošnja struje, kao i količina štetnih plinova, prenosi B92.

Iako je predviđeno da centar koristi obnovljive izvore energije, Sinead smatra i kako je Apple pretjerao sa najavom da će zaposliti 150 radnika. Apsurd je veći kada znate da se skoro svi stanovnici tog mjesta protive tužbama koje su podnijeli njihovi susjedi. Čak je bilo i prosvjeda s porukom podrške: Athenry je za Apple.

Apple je najavio otvaranje centra dogodine, ali sada se otvaranje prolongira zbog tužbi i ne bi trebalo očekivati da centar počne raditi prije 2019. godine. Naravno, pod uvjetom da sud presudi u korist kompanije.

Mještani se plaše da bi Apple zbog ovoga mogao odustati od cijele investicije. Iz Applea ipak obećavaju da ne razmišljaju o tome.

Kopirati
Drag cursor here to close