Stanje u HNŽ-u

Negativne ocjene: Najviše učenika ''palo'' u Čitluku i Čapljini

Sci-Tech / Flash | 21. 01. 2016. u 09:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem prvog polugodišta prolaznost učenika srednjih škola u HNŽ-u koji nastavu slušaju po hrvatskom planu i programu iznosi 68,6 posto što je u odnosu na prvo polugodište prošle godine više za 3,6 posto, piše Dnevni list.

Ipak, HNŽ se ne može pohvaliti s odlikašima jer je tek 15 posto učenika ostvarilo odličan uspjeh. Uvjerljivo najveći broj petica je u Gimnaziji fra. Grge Martića koja je i ove godine po broju odlikaša daleko ispred ostalih. Najviše srednjoškolaca, prema podacima Zavoda za školstvo Mostar ostvarilo je vrlo dobar uspjeh i to 1776, dok je 1076 učenika prvo polugodište završilo dobrim uspjehom.

1662 jedinice

Ipak, evidentna je i brojka od 1662 učenika koji su negativno ocjenjeni na kraju prvog polugodišta. Od ukupnog broja, 403 učenika na kraju prvog polugodišta imali su zaključene dvije negativne ocjene dok je 455 učenika koji su ocijenjeni s tri i više negativnih ocjena. Apsolutno najviše jedinica, prema podacima Zavoda za školstvo Mostar zabilježeno je u Srednjoj školi dr.fra. Slavka Barbarića Čitluk gdje je zaključena 241 jedinica.

Odmah za njima po broju negativno ocjenjenih nalazi se Srednja škola Čapljina gdje su zaključene 203 jedinice. Prosječna prolazna ocjena srednjoškolaca iz HNŽ-a prema podacima Zavoda za školstvo Mostar je 3,0.

Odlikaši u osnovnim školama

Dok je u srednjim školama prolaznost učenika nešto malo više od polovine, Osnovne škole ipak bilježe daleko veću prolaznost i to 93,51 posto uključujući i opisno ocjenjene učenike. Iznenađujuća činjenica je da je od ukupnog broja učenika, čak polovica učenika, točnije njih 2155 završila ovo školsko polugodište odličnim uspjehom, podaci su Zavoda za školstvo Mostar.

Najveći prosjek kada su u pitanju Osnovne škole s područja HNŽ zabilježen je u Trećoj osnovnoj školi i Mostar i to 4,5. U navedenoj ustanovi prvo polugodište odličnim uspjehom završila su 133 učenika. Tek četiri učenika polugodište su završila s nedovoljnom ocjenom. Veliki broj odlikaša našao se ovo polugodište i u Osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru gdje je 167 učenika ostvarilo odličan uspjeh.

S obzirom na doista visoku brojku odlikaša, broj dovoljnih i negativno ocijenjenih čini se zanemariv, no zanimljiv podatak je da je Osnovna škola Vladimira Pavlovića iznjedrila najviše odlikaša i to 188, ali i najveći broj negativnih ocjena 36. Odmah za navedenom, po broju negativnih ocjena nalazi se Osnovna škola fra. Didaka Buntića Čitluk gdje je negativno ocjenjeno 33 učenika. Prosječna ocjena osnovaca koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu je 4,1, podaci su Zavoda za školstvo Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close