Zakoni se ne poštuju

Ne smiju se dopustiti reforme zdravstvenog sustava

Sci-Tech / Flash | 21. 12. 2016. u 13:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Panel diskusija ''Aktualna situacija u zdravstvenom sustavu'' održana je danas u Mostaru u organizaciji platforme Otkucaji - zdrav sustav za zdravu zajednicu.

Reforme zdravstvenog sustava, po mišljenju sudionika panela se ne smiju dopustiti, jer su prekršena osnovna tri stupa zdravstvenog sustava i nije ispoštovan zakon.

''Prava pacijenata nisu u punom obujmu ostvarena. Mi nemamo podatke o kvaliteti zdravstvene usluge, mi smo jedina zemlja u regiji koja ne prati kvalitetu zdravstvene usluge i nema nikakve podatke. Kada to nemate, ne znate koliko vam zdravstvo košta, koje su potrebe stanovništva i na što treba obratiti pozornost kada je prevencija u pitanju. Zbog ovih stvari se ne smije dozvoliti dalji put, jer je riječ o poštivanju zakona, ne možete se raditi nešto novo, jer niste ispoštovali staro'', rekao je Marin Bago.

Solidarnost je jedna važna stvar koja je narušena, rekao je Bago, navodeći kako je upravo solidarnost definira u zakonu gdje piše da bogati pomažu siromašne, zdravi bolesne, a gdje se pojedinci solidariziraju s obiteljima.

''Dakle prekršena su tri načela zdravstvenog sustava. Civilna kontrola koja regulira prava pacijenata, solidarnost i kvaliteta zdravstvene usluge. Bez regulacije tih stvari mi ne smijemo i ne bi smjeli ići dalje'', rekao je Bago.

Da bi se krenulo u bilo kakve reforme, prvobitno treba imati podatke, da bi dobili podatke moraju se poštovati zakoni.

''Mi ne možemo pričati o reformi, naš prvi korak je poštivanje zakona u zdravstvu. Mi iz civilnog sektora smatramo da bi stanje u zdravstvu bilo puno bolje samo kada bi se ispoštovali zakoni, jer nisu loši. Mnogo zakona je dobro urađeno, ali ta tri stuba, su direktno prekršena jer institucije pružaju aktivan otpor poštivanju stavki u zakonima, a to su ujedno i najvažnija načela zdravstvenih sustava'', zaključio je Bago.

Inače, platforma Otkucaji.net zalaže se za građanski monitoring zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini i promovira aktivno sudjelovanje građanki i građana u inicijativi za poboljšanje sveopćeg stanja u našem zdravstvu.

''Do sada smo kroz kampanju Otkucaji utvrdili niz nepravilnosti i apsurda i uspjeli mapirati zdravstvene radnike koji i sami nemaju zdravstveno osiguranje pa se liječe privatno, na svoju ruku. Zatim smo kroz uspješnu komunikaciju povezali građane i zdravstvene radnike i doveli do većeg razumijevanja zajedničkih problema, a svakodnevno pomažemo stotinama ljudi tako što pružamo primarnu savjetodavnu pomoć u vezi s njihovim pacijentskim pravima. Naš cilj je da kampanja Otkucaji postane nacionalni simbol građanske brige za vlastito zdravlje i naš zdravstveni sustav kako bismo zajedničkim snagama i kroz dijalog postigli najbolje rezultate'', objasnili su svoj rad iz platforme Otkucaji.

Kopirati
Drag cursor here to close