Kupovina markica

Naša stranka: HNŽ mora uskladiti odluku o participaciji za zdravstvo s federalnom

Sci-Tech / Flash | 02. 11. 2016. u 11:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša stranka traži od Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije hitno usklađivanje odluke o participaciji, koja je trenutno na snazi, s Odlukom o participaciji koju je Parlament Federacije BiH donio 2009. godine.

Izravna posljedica neusklađenosti navedenih akata je što već sedam godina, kroz kupovinu markica ili prilikom korištenja zdravstvenih usluga, participaciju plaćaju građani koji su oslobođeni te vrste plaćanja.

''S ciljem izjednačavanja prava pacijenata u FBiH, Parlament je 2009. godine donio Odluku o maksimalnim iznosima neposrednog sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite, kojom je, između ostalog, precizno definirano koje osobe su oslobođene plaćanja participacije'', napomenuo je član Naše stranke iz Čapljine Marinko Šanje.

Naveo je da sve županijske vlade, njihova ministarstva zdravstva i zavodi zdravstvenog osiguranja, koji nisu uskladili svoje propise, snose krivicu jer se već godinama naplaćuju premije zdravstvenog osiguranja osobama koje nisu obveznici plaćanja participacije.

Naša stranka najavljuje da će paralelno s ovim zahtjevom pokrenuti kampanju "Markica po markica", u kojoj će građanima Hercegovačko-neretvanske županije nastojati predočiti zakonska prava te ih educirati kako da prava ostvare.

Kampanja će biti provedena na području ovog županije u saradnji s brojnim udruženjima koja zastupaju oštećene grupe.

Kopirati
Drag cursor here to close