Temelj za život

NASA: Saturnov mjesec ima većinu sastojaka koji su potrebni za održivi život

Sci-Tech / Flash | 13. 04. 2017. u 18:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ovo je velik dan za znanost u NASA-i. Naš prvi cilj je da unaprijedimo život na Zemlji. Mi također želim provesti istraživanja u dubokom svemiru kako bismo shvatili procese koje nikada do sada nismo razumjeli. Treća tema je, ova koju danas predstavljamo. To je temeljno pitanje koje je obuzimalo mnoge kroz prošlost, a sada se nadamo da možemo odgovoriti na njega – postoji li život negdje drugdje. Ovdje na Zemlji postoje mnoge stvari koje omogućuju razvoj života.

Postoji voda u tekučem obliku, imamo magnetsko polje koje nas štiti od opasnosti u svemiru... S ovim istraživanima napravili smo veliki korak u potrazi za odgovorom postoji li život u svemiru", rekao je uvodničar konferencije Thomas Zurbuchen administrator u Science Mission Directorate u Washingtonu.

Nova istraživanja Hubblea i letjelice Cassini pokazuju da bi uvjeti pogodni za život mogli postojati na Saturnovu mjesecu Enkeladu, ali i na Jupiterovom mjesecu Europa.

Enkelad ima gotovo sve što je potrebno za život kakav postoji na Zemlji - amonijak, CO2 i vodik, te neke organske tvari. Vodik, otkriven u oblacima vode i leda koji izbijaju iz gejzira na mjesecu, mogao bi biti temelj za život, slično kao na Zemlji. On bi mogao biti temelj kemijske energije za hranidbeni lanac sličan kakav postoji u uz hidrotermalne izvore u dubinama oceana na Zemlji.

Osim toga podaci pokazuju da je temperatura u oceanu pod ledenom korom najviša u upravo području tigrovih pruga iz kojeg dolaze gejziri koji izbacuju vodu daleko u svemir. Te gejzire istraživala je letjelica Cassini.

Sve to ukazuje da bi Enkelad mogao imati jednostanične organizme ili čak složenije oblike života.

Kopirati
Drag cursor here to close