Majka tvrdi drugačije

NASA nije prihvatila projekt trinaestogodišnjeg genijalca iz BiH?

"Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Dejan L. nije sudionik NASA CubeSat lansiranja'', poručeno je.
Sci-Tech / Flash | 23. 08. 2019. u 21:58 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trinaestogodišnji dječak Dejan L. iz Broda nije dobio projekt od Američke svemirske agencije NASA da izradi nanosatelit, potvrđeno je "Nezavisnim" u ovoj američkoj agenciji.

Majka ima popis

Brojni mediji iz BiH i regije prenijeli su ovu vijest, a dječaka je primila i Željka Cvijanović, predsjednica RS i izrazila spremnost da pomogne kako bi se njegov projekt mogao realizirati.

Kako je potvrđeno iz NASA-e, projekt na koji se Dejan navodno prijavio ne odnosi se na BiH i nije bilo ni teoretski moguće da bude prihvaćen.

"Žao nam je što vas moramo obavijestiti da Dejan L. nije sudionik NASA CubeSat lansiranja. Registracija objekata za lansiranje u svemir je odgovornost Stejt departmenta kada se radi o američkoj vladi, u skladu s Konvencijom o registraciji objekata za lansiranje u svemir. U ovom slučaju odgovornost bi bila na nacionalnim vlastima BiH, pod uvjetom da su potpisnici Konvencije", rečeno je u NASA-i.

Dijana Ždrnja, majka dječaka, na svom Facebook profilu objavila je i listu s imenima na kojoj je i ime njenog sina, čime je htjela dokazati da je prihvaćen za projekt.

"Nezavisne" su poslale spisak NASA-i i potvrđeno je da se njegovo ime ne nalazi na listi sudionika projekta.

Naime, na listi koju je poslala NASA spisak s preporukama integralnih prioriteta za 2018. godinu završava se rednim brojem 9-21, pod kojim je naveden sudionik TechEdSat-10 iz NASA Ames istraživačkog centra, a nositelj projekta je Markus Murbah.

Na spisku Dijane Ždrnje nakon ovog imena pod rednim brojem 9-22 nalazi se ime njenog sina, a iza Dejana se nalazi još nekoliko imena. Također, sa NASA popisa vidi se da su svi dobitnici projekta isključivo iz SAD.

Dejanova majka i dalje tvrdi da je njen sin zaista dobio ovaj projekt od NASA-e.

Tko je odgovoran?

"Ne znam kakve podatke ste vi dobili. I ja sam zapanjena ovim što ste vi rekli. Mi smo dobili od njih dozvolu od bh. radio-stanice. Naša stanica je stavila koordinate gdje će biti satelit. Mi imamo čak i dokaze da je NASA zajedno s Europskom svemirskom agencijom platila sve troškove licence", kazala je Ždrnja za Nezavisne.

Nije jasno kako je došlo do ove situacije i tko je odgovoran za ovakav razvoj događaja.

Inače, radi se o projektu koji je objavljen u kolovozu prošle godine, a zaključen je 20. studenog 2018. Prema propozicijama, pravo na prijavu imale su neprofitne organizacije i obrazovne institucije akreditirane u SAD, a projekt je pokrenut s ciljem kako bi se na NASA lansiranjima u svemir u periodu od 2019. do 2022. godine našlo mjesta i za mini-satelite manjih organizacija.

Prema pravilima projekta, radi se o satelitima veličine 10x10x11 centimetara, mase između 12 i 14 kilograma. NASA osigurava troškove lansiranja, koji iznose oko 300.000 dolara po satelitu, a ostatak bi trebala snositi institucija koja je podnijela aplikaciju i njihovi sponzori.

Kopirati
Drag cursor here to close