A ne zbog vrućina

Naša djeca: Djeca će zbog laži Vlade HNŽ u školama boraviti do 21. lipnja

Sci-Tech / Flash | 17. 04. 2017. u 06:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu skupine roditelja koji nisu bili zadovoljni time što se ne rješavaju nagomilani problemi u osnovnom obrazovanju Hercegovačko-neretvanske županije, u Mostaru je prije tri godine nastalo Udruženje Naša djeca.

Ključni povod za osnivanje bilo je nepostojanje pravilnika o učeničkoj dokumentaciji, odnosno o diplomama i đačkim knjižicama za djecu koja nastavu pohađaju po devetogodišnjem nastavnom planu i programu.

Tijekom početnih aktivnosti, Udruženje je prikupilo 2.500 potpisanih pristupnica, s tim što materijali za pristupanje nisu bili dostupni zainteresiranim roditeljima u Čitluku i općinama na sjeveru županije. U Udruženju danas aktivno volontira deset članova, a novčana sredstava neophodna za funkcioniranje prikupljaju se isključivo donacijama. Odluke se donose većinom glasova Upravnog odbora, koji se sastoji od devet članova, piše Oslobođenje.

''Osim što smo uspjeli u namjeri da se donese Pravilnik o učeničkoj dokumentaciji, iza nas je i uspješna akcija vaganja školskih torbi, kojom smo ukazali na problem preteških torbi usljed nepostojanja zakona i pravilnika o udžbenicima. Danas aktivno radimo s ciljem otklanjanja ovog problema'', kaže predsjednik Upravnog odbora Udruženja Antoni Šain.

Napominje i da je nakon reakcije i pritiska iz Udruženja spriječeno dalje nelegalno prikupljanje odštete koju su učenici prethodno plaćali, a za koju nije postojalo zakonsko uporište.

''Uspjeli smo vratiti i sistematske preglede za učenike u Mostaru, a prošle godine uspješno smo realizirali i projekt razmjene udžbenika. Danas radimo i na izradi aplikacije za njihovu lakšu razmjenu. Bili smo i organizatori javne tribine o temi “Usporedba obrazovnih sustava kod nas i u Švicarskoj”, kao i sajmova učeničkih radova i humanitarnih akcija darivanja udžbenika i pribora obiteljima sa četvero ili više djece koja se školuju'', dodaje Šain.

U prošlosti je Udruženje reagovalo u nekoliko navrata kritizirajući ponekad i odluke Vlade HNŽ-a koje su se odnosile na osnovno obrazovanje.

''Na početku ove školske godine pokušali su nam prodati priču kako nastava kasni zbog vrućina, a ustvari je pravi razlog za odluku bilo usvajanje novog Zakona o radu, u kojemu stoji da djelatnik koji je bio u radnom odnosu na određeno vrijeme u slučaju pauze manje od dva mjeseca automatizmom stupa u stalni radni odnos. Nakon loših vremenskih uvjeta poslije Nove godine njihova laž je došla na naplatu, pa će djeca u klupama boraviti do 21. lipnja bez obzira na visoke temperature karakteristične za taj mjesec'', rekao je Šain.

Kopirati
Drag cursor here to close