TRAŽI SE

Nakon slijetanja na Mars nepoznata sudbina sonde Schiaparelli

Sci-Tech / Flash | 20. 10. 2016. u 15:36 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ožujku ove godine Europska svemirska agencija ESA i ruska svemirska agencija Roskozmos zajedničkim su snagama prema Marsu poslali svemirsku letjelicu ExoMars. Ona je sa sobom ponijela sondu (lander) Schiaparelli koja je prošle noći trebala uz pomoć padobrana sletjeti na površinu Crvenog planeta. No, za sada je jasno tek da nije baš sve išlo po planu, piše Bug.hr.

Oko 50 sekundi prije planiranog slijetanja lander Schiaparelli prekinuo je komunikaciju i tako praktički nestao negdje u atmosferi Marsa, ili na njegovoj površini. Iz ESA-e kažu da su prikupili podatke koje je ova sonda poslala prije nestanka, te da rade na istrazi kako bi zaključili što je možda pošlo po zlu.

577 kilograma teški lander trenutačno se smatra nestalim, a prvi podaci govore da je uspješno otvorio padobran i toplinski štit, te da su njegovi potisnici radili nekoliko sekundi. To ipak nije dovoljno za mekano slijetanje, jer je bilo planirano da isti budu aktivni oko 30 sekundi.

U konačnici, prilikom ulaska u više slojeve atmosfere oko kilometar iznad površine, i minutu prije kraja planiranog 6-minutnog procesa slijetanja, komunikacija sa Schiaparellijem je prekinuta.

Njegova matična svemirska letjelica, Trace Gas Orbiter, sigurno se pozicionirala u orbitu i tamo normalno funkcionira, šaljući podatke na Zemlju. Znanstvenici se nadaju da je lander ipak sletio na površinu Marsa u upotrebljivom stanju i da će mu ugrađene baterije omogućiti da se javi svojem nadzornom timu na Zemlji.

Više detalja ESA će objaviti nakon provedene istrage, sutra u 10 sati na tiskovnoj konferenciji.

Kopirati
Drag cursor here to close