HNŽ

Najveći broj oboljelih od tumora odnosi se na područje Mostara

Sci-Tech / Flash | 31. 05. 2016. u 14:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi zdravstvenog stanja stanovništva na području Hercegovačko-neretvanske županije jesu kardiovaskularne bolesti i maligna oboljenja, na koja otpada oko 76 posto - kazao je danas u Mostaru direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Enis Čolaković.

Po njegovim riječima, samo prošle godine registrirano je oko 1220 oboljelih od tumora, a najveći broj oboljelih se odnosi na područje grada Mostara.

Čolaković je upozorio i na negativan priraštaj stanovništva u HNŽ-u, odnosno kako je 17,1 posto stanovništva starosne dobi preko 65 godina.

‘’Ako se ostvare nedavno objavljeni demografski pokazatelji bojim se da će doći do znatnog smanjenja broja stanovnika ‘’, kazao je dr. Čolaković uoči današnje sjednice Skupštine HNŽ-a koja je na kraju prekinuta jer se zastupnici nisu mogli usuglasiti oko dnevnog reda sjednice.

Na toj je sjednici trebala biti podnesena i informacija o zdravstvenom stanju stanovništva u HNŽ-a Predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević kazao je uoči sjednice kako informacija o zdravstvenom stanju nije urađena na najbolji način s obzirom da su pokazatelji trendova po godinama te da nema referentnih vrijednosti kada je u pitanju usporedba konkretnih bolesti sa stanjem u okruženju i s nekim europskim indikatorima.

‘’Očekujemo da se nakon ove analize konačno uozbiljimo i zadužimo Vladu da izradi odgovarajuće programe koji će preventivno djelovati i smanjivati ove indikatore koji su u pogoršanju’’, napomenuo je Žuljević.

On je mišljenja kako je sustav zdravstvene zaštite ugrožen zbog financijske situacije koja se godinama ne rješava, odnosno da traje jedan "dirigirani kaos koji se iz godine uz godinu prebaciju, a na štetu pacijenata". Komentirajući odluku Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja o oslobađanju participacije samo jedne kategorije, Žuljević tu odluku ocjenjuje protupravnom.

‘’Klub SDP-a uputit će u proceduru potpunu zakonitu odluku koja će od participacije osloboditi svih 13 kategorija koji su definirani u federalnom zakonu jer smatramo da nije riječ o značajnim financijskim sredstvima, nego o pravima koji pacijenti u našoj županiji imaju po federalnom zakonu i niti jedna županijska institucija nema pravo to osporavati’’, ustvrdio je Žuljević.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak, komentirajući isto pitanje, rekao je kako se Upravni odbor tom odlukom rukovodio europskom konvencijom koja, kako je naveo, upućuje na to da se djeca do 18 godine oslobode od participacije", a ujedno istaknuo kako je to i u suglasnosti s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

‘’Zavod je, po odluci Upravnog odbora, predložio da od participacije oslobodimo djecu do 18 godina jer naše financijske mogućnosti mogu to podnijeti, a to je 630.000 maraka na godinu po osnovi participacije’’, objasnio je Bošnjak.

Govoreći o zdravstvenoj premiji, tzv. markicama , i primjeni odluke o osnovnom paketu prava koji se razlikuje od županije do županije, Bošnjak je podsjetio kako je u sklopu odluke o osnovnom paketu prava, koja je donesena 2009. godine, u FBiH donijet i zaključak koji obvezuje resornoga ministra da bi za primjenu te odluke trebalo donijeti potrebne odluke po kojima će se osigurati odluke o primjeni osnovnog paketa prava, tj. način i izbor financiranja.

''Budući da ta oduka nikada nije donesena nije ju je bilo moguća ni primijeniti, pa iz tih razloga postoje i razlike od županije do županije koje su same donijele odluku prema financijskim mogućnostima i nahođenju'', objasnio je Bošnjak.

Komentirajući upit novinara o oslobađanju od participacije umirovljenika koji su najzastupljeniji u kupovini premija, Bošnjak je kazao:“Kad bismo oslobađali do te mjere onda bismo se oslobodili vjerojatno i kompletnog prihoda“. Podsjetio je na skupu dijagnostiku i veliku potrošnju u zdravstvu te na dugove javnih poduzeća od oko 45 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close