mobilni operateri

Način pružanja usluga između GSM operatera u BiH na javnim konzulatacijama

Sci-Tech / Flash | 08. 12. 2015. u 14:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) na današnjoj sjednici je, između ostalog, prihvatilo Izvještaje o radu Agencije za II i III kvartal 2015. godine.

Vijeće je usvojilo nacrt Odluke o prestanku važenja Odluke o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatera u Bosni i Hercegovini i odobrilo da se uputi na javne konzultacije.

Odlukom se predlaže ukidanje obveze 'nacionalnog roaminga' između mobilnih operatera, uspostavljene Odlukom o načinu pružanja usluga mobilne telefonije između GSM operatera u Bosni i Hercegovini. Prema raspoloživim podacima, svaki od tri mobilna operatera ostvaruje više od 97 posto pokrivenosti stanovništva i putnih pravaca u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da je u posljednjem trenutku stigao veći broj komentara na set prijedloga za izmjene kodeksa i pravila iz oblasti audiovizuelnih medijskih usluga, uključujući i prijedlog izmjene regulative koja se odnosi na reality programe, Vijeće je odlučilo da ih razmatra na narednoj sjednici.

Vijeće je prihvatilo nekoliko informacija - informaciju o ocjeni stanja tržišta telekomunikacija u Bosni i Hercegovini, o realizaciji Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, o Stupanju na snagu referentnih interkonekcijskih ponuda za fiksne mreže alternativnih operatera sa značajnom tržišnom snagom (SMP operateri), o djelovanju servis provajdera na tržištu mobilne telefonije, te o implementaciji univerzalnog servisa u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz RAK-a.

Kopirati
Drag cursor here to close