Na Wikipediji više članaka na esperantu nego na engleskom jeziku

Sci-Tech / Flash | 19. 06. 2014. u 11:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima WikiTransa esperanto ima najveći broj wikipedijskih članaka na internetu, čak više od engleskog, što je prvi put da se u raširenom internetskom okružju ugrožava dominacija engleskog jezika, priopćio je danas Hrvatski savez za esperanto, najavivši prezentaciju autora automatskog prevođenja na esperanto u Zagrebu.

Tvorac i inicijator automatskog prevođenja na esperanto, znanstvenik i esperantist Eckhard Bick predstavit će svoj rad i WikiTrans 24. lipnja u Hrvatskom savezu za esperanto.

Bick je na Sjevernom danskom sveučilištu razvio vrlo kvalitetan stroj za automatsko prevođenje, koji je preveo sve engleske članke Wikipedije, njih oko 4,35 milijuna. Ako se tome pribroji i wikipedijska stranica koju stvaraju esperantisti prevodeći i pišući, a koja ima oko 200 tisuća članaka, više od hrvatske Wikipedije, ukupan broj članaka veći je od engleske Wikipedije, stoji u priopćenju Saveza.

Savez ističe kako taj podatak pokazuje da se na esperantu ne komunicira samo u slobodno vrijeme, već da na tom jeziku postoje tekstovi iz svih područja života i znanosti i da ni u temeljenoj znanstvenoj literaturi ne zaostaje za engleskim.

Velik uspjeh strojnog prevođenja tumači se time što je esperanto gramatički vrlo pravilan, pa su i prijevodi vrlo korektni, a to se teško postiže kod ostalih jezika, kaže se u priopćenju Hrvatskog saveza za esperanto.

Kopirati
Drag cursor here to close