Komarci

Na Floridi prvi lokalni slučaj prijenosa zika virusa

Sci-Tech / Flash | 29. 07. 2016. u 16:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner Floride u petak je izvijestio o prvome lokalnom slučaju prijenosa virusa zike u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, kazavši da je testiranje četvero stanovnika pokazalo kako je vjerojatno riječ o prijenosu virusa ubodima komaraca.

Guverner Rick Scott kazao je da se vjeruje kako je do aktivnog prijenosa virusa došlo na malom, ali gusto naseljenom području okruga Miami-Dade. Zaraženi su jedna žena i trojica muškaraca, rekao je Scott.

Iako se zdravstveni dužnosnici tek spremaju precizno ustanoviti koja vrsta komaraca prenosi virus, država Florida isključila je druge načine njegova prijenosa, uključujući putovanja u drugu zemlju u kojoj je ovaj virus raširen, kao i prijenos seksualnim kontaktom.

Američki zdravstveni dužnosnici već mjesecima upozoravaju građane da bi ljetno razdoblje moglo značiti lokalno širenje virusa, te da bi najpogođenije mogle biti obalne države poput Floride, Teksasa i Louisiane.

Širenje zika virusa i njegove posljedice prvi su put otkrivene prošle godine u Brazilu. Ustanovljeno je da virus uzrokuje mikrocefaliju, rijetku anomaliju male glave kod novorođenčadi, kao i neurološke abnormalnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close