Vjerovali ili ne

Na eBayu se prodaje olimpijska baklja iz Sarajeva

Sci-Tech / Flash | 13. 02. 2017. u 14:09 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Olimpijski plamen, odnosno olimpijska bakla je jedan od simbola Olimpijskih igara, a tradicija nošenja olimpijskog plamena je hommage i komemoracija grčkom bogu Zeusu, zemlji kolijevci najmasonvijih sportskih nadmetanja na svijetu.

Vatra/plamen je u svečanost uvrštena 1928. godine u Amsterdamu, i dio je modernih Olimpijskih igaraod tada, a olimpijska baklja je uvedena 1936. godine na OI u Berlinu. Baklja se danas predstavi nekoliko mjeseci prije svečanosti otvranja OI, a najznačajnija sportska imena iz zemlje gdje se igre organizuju pale olimpijski plamen - čime igre postanu i službeno otvorene.

Kao što je poznato, zimske Olimpijske igre u Sarajevu su odigrane 1984. godine, u Sarajevo je stigla iz Atene. Duga je 70 centimetara, napravljena je od srebrnastog metala, a dio koji odvaja dršku je zlatne boje.

Napravila ju je japanska kompanija Mizuno, i tek nekolicina ih je ostala u svijetu. Portal N1 i ranije je pisao o vrijednim predmetima sa sarajevskih OI koje se za basnoslovne cifre mogu kupiti preko najveće svjetske online trgovine eBay.

Participacijska medalja iz Sarajeva 1984. godine je najskuplji artikal, a vrijednost je 5.500 dolara. Odmah iza je poster Andyja Warhola, koji inicijalno vrijedi 2.950 dolara - dok je olimpijska baklja treća.

Putem eBaya možete kupiti baklju od dvojice kolekcionara. Jedan je iz Srbije, drugi iz BiH. Srbijanski vlasnik sarajevske olimpijske baklje za nju traži 2.299 dolara, dok vlasnik iz BiH ima nešto jeftiniju baklju, koja košta 2.030 dolara.

Ona originalna nalazi se u Olimpijskom muzeju Lusanne, dok povremeno putuje na privremene izložbe koje organizira muzej. U Lusanneu je izložena 2006. godine.

Podsjećamo, Sanda Dubravčić je te 1984. godine postala prva žena koja je zapalila olimpijsku baklju na stadionu Koševo, a tada je bila jedno od najprepoznatljivijih lica sportske scene bivše Jugoslavije, danas i Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close