Europski sud pravde

Na e-knjige veći porez nego na obične

Sci-Tech / Flash | 08. 03. 2017. u 07:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na poljsku inicijativu Europski je sud pravde preispitivao tumačenje pravila Europske unije koja se tiču oporezivanja knjiga, posebice oko toga spada li u poštenu praksu da se državama omogući snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, a ne i one elektroničke.

Danas je objavljena i presuda u kojoj stoji da zakoni dozvoljavaju državama članicama snižavanje PDV-a samo na tiskane knjige, iako bi snižavanje poreza na e-knjige imalo isti cilj, a to je promocija kulture čitanja.

Države članice imaju slobodu sniziti PDV na knjige, no kad je riječ o elektroničkim publikacijama na njih se primjenjuju sasvim druga pravila (ona za e-trgovinu) koja su prilično stroga, piše Bug.hr.

Na temelju ove presude, prenosi Reuters, moguće je da bi zemljama članicama EU moglo čak biti i zabranjeno snižavati PDV na e-knjige.

Niži porez na elektroničke publikacije unio bi razdor u pravila EU, kaže spomenuti sud, jer se trenutačno ne predviđa mogućnost primjene niže stope PDV-a na elektroničke usluge – a među njih, po tumačenju EU, spadaju i e-knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close