Musk kritizirao Google: Je li njihova kamera opasnost za privatnost?

Ideja o kameri čija umjetna inteligencija sama odlučuje što će, koga i kada snimati nije se baš svidjela Elonu Musku.
Sci-Tech / Flash | 10. 10. 2017. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki od brojnih komentara vezanih uz novu Googleovu kameru Clips kažu da je ovo jeziva i invazivna kamera koja je opasnost za privatnost korisnika, no za neke bi ljude, poput roditelja i vlasnika kućnih ljubimaca, mogla biti iznimno zanimljiva i korisna.

O Clipsu smo već pisali i riječ je o minijaturnoj kamere koja sama snima kratke videozapise i fotografije ljudi (koristi tehnologiju prepoznavanja lica) i događaja za koje procjeni, odnosno za koje umjetna inteligencija procjeni da bi mogli biti zanimljivi njenom vlasniku.

Jedna od Googleovih ideja bila je da, umjesto konstantnog prekidanja igre s najmlađim kako bi ih snimili telefonom, roditelji se mogu neometano igrati i uživati s djecom, a Clips će cijelo vrijeme snimati fotografije i videozapisa kako bi zabilježili te trenutke obiteljske zabave, piše Zimo.co.

Sama ideja nije loša, no mnogima se ne sviđa što će cijelo vrijeme djecu promatrati kamera, tj. umjetna inteligencija koja će odlučiti koje su trenutci najzanimljiviji i koje će snimiti. Jedan od kritičara ove kamere jest i Elon Musk, koji je ionako jako oprezan kada je u pitanju umjetna inteligencija za koju smatra da bi mogla uništiti čovječanstvo ili izazvati novi svjetski rat.

Komentirajući objavu na Twitteru The Vergea o Clipsu u kojoj je napisano kako ova kamera koristi umjetnu inteligenciju za automatsko snimanje fotografije, Musk je napisao kako to uopće ne izgleda nevino.

Musk smatra kako je riječ o Googleovom otvorenom i javnom zanemarivanju privatnosti, komentirali su na Cnetu, a za komentar su pitali i ekipu iz Googlea, no oni to nisu htjeli govoriti o Musku.

Ipak, iz ove su kompanije podsjetili kako Clips ništa ne radi bez znanja vlasnika kamere i kako su umjetna inteligencija i strojno učenje (kamera uči navike korisnika kako bi mogla snimati što bolje fotografije) vezani isključivo uz sam uređaj i nije povezana s internetom kako bi se snimljeni sadržaj prebacio na Googleov oblak.

Kao i na klasičnim digitalcima, sav snimljeni sadržaj ostaje na samoj kameri, sve dok sam korisnik ne odluči fotografije i videozapise prebaciti na telefon ili računalo, odnosno objaviti na internetu ili podijeliti na društvenim mrežama.

Iako ova kamera, dakle, nikada neće sama podijeliti fotografije i videozapise s Googleom, Facebookom ili drugim mrežama, već to mora napraviti sam korisnik, za mnoge je ovo samo još jedan korak prema društvu u kojem smo stalno pod prismotrom nekih objektiva – ne samo nadzornih kamera koje se sve više postavljaju na ulicama i pametnih telefona, već ova kamera može cijeli dan pratiti ljude, njihovu djecu i kućne ljubimce i sama odlučiti što će snimiti tako da sve što radite tijekom dana unutar četiri zida svoje kuće može biti snimljeno.

Kopirati
Drag cursor here to close