Druženje

Mostarski studenti posjetili kolege u Orašju i Osijeku

Sci-Tech / Flash | 03. 04. 2017. u 08:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se studenti svih dislociranih studija ne samo osjećaju, nego i da stvarno jesu dio mostarskog Sveučilišta bio je povod već tradicionalnog, trodnevnog posjeta studenata iz Mostara svojim kolegama, studentima u Orašju.

Dvadesetak mostarskih studenata, predstavnika fakulteta, studentskih udruga i Studentskog zbora su kroz predavanja, predstavljanja i upoznavanja iznijeli svoje aktivnosti na matičnom Sveučilištu, čuli s kojim se problemima susreću studenti u Orašju te uz druženje usuglašavali zajedničko djelovanje.

"Interes studenata za suradnju je bio iznimno veliki te će on obostrano podići razinu studentskog komuniciranja i olakšati put ka stjecanju znanja, vještina i akademskog statusa", kazali su iz organizacije.

Upravo dobivanju tog statusa, mostarski studenti su svojom nazočnošću uveličali svečanu promociju diplomanata Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Orašju. Naravno, uz čestitke, druženje se nastavilo i u večernjim satima.

Drugoga dana mostarski studenti su se zaputili u grad heroj Vukovar, na jedan od izvora stvaranja moderne hrvatske države, gdje su obišli Memorijalno groblje, Ovčaru, Vodotoranj te u centru Vukovara uživali uz sami plavi Dunav.

Nakon Vukovara zaputili su se u Osijek gdje su ih srdačno dočekale kolege, osječki studenti, predstavnici Hrvatskog Studentskog zbora - Osijek. Slijedio je obilazak Osijeka i svih znamenitosti, kako samoga grada, tako i kampusa. Ovaj susret je iskorišten da bi se Studentski zbor i sveučilišne udruge povezale s kolegama iz Osijeka, razmijenila iskustva, a sve u cilju bolje suradnje i rada na nekim od zajedničkih projekata.

Posebno dirljiv je bio i susret mostarskih studenata sa svoja četiri studenta koji su u prosincu 2015. godine tragično stradali pri povratku svojim domovima. Uz grobove - cvijeće, molitva, uspomena, poneka riječ i suza.

U nedjelju ujutro studenti su se uputili na misu u župu Tolisa. Nakon mise uslijedio je obilazak crkve i samostana u okviru kojega se nalazi i muzej te knjižnica s jako starim i vrijednim knjigama. Bio je to jako vrijedan posjet u učenju i razumijevanju bogate povijesti Hrvata Posavine.

Na koncu, provedba ovog projekta se pokazala više nego značajna, jer se na ovaj način povezuju kolege sjevera i juga, studenti istoga, našega Sveučilišta. Ova tri dana su sadržajno bila prepuna studentskog druženja, upoznavanja, novih ideja i osmijeha, poneke suze i povijesnih spoznaja.

"Sve ovo bilo bi nemoguće bez podrške premijera HNŽ Nevenka Hercega, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Filozofskog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta, kao i Studentskog centra te Drugog načina", kazali su iz Studentskog zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close