Oštre reakcije

Mostarski studenti mogli bi na ulice zbog školarina

Sci-Tech / Flash | 09. 07. 2017. u 07:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oštre reakcije stižu ovih dana od studenata nakon najavljenog poskupljenja školarina na pojedinim fakultetima na Sveučilištu u Mostaru.

Studenti poručuju kako će izaći na prosvjede ''kakve BiH do sada nije vidjela''.

Jedan od studenata na mostarskom Sveučilištu objavio je na svom Facebook profilu komentar, kojim poručuju ''kako je Sveučilište tu radi studenata''.

''Samo se usudite. Ja vam garantiram da ćete imat studentske prosvjede kakve BiH nije vidila. Još ćete i smanjit školarine stoko halapljiva. Da vam ne triba možda još koji Audi ili BMW, kakav apartmančić ili odijelo ili sat...? 900 KM? Koliko ja tribam puta ustat u 5 ujutro, crnčit k'o budala od sunca do sunca da bi se vi mogli zaje*avat i razbacit fakultetskim novcima.

Ako ćemo tako onda bolje da Sveučilište i ne postoji. Shvatite da ono nije tu radi vas nego radi nas niti ste vi tu bogom dani. Mi vas plaćamo i od nas živite. Šta mislite o tome da vam bojkotiramo uplatu skolarina na par mjeseci? Pa pocrkali bi od gladi. Šta nam to date za te naše novce? Raspale učionice bez računala i projektora? Knjige, opremu nužnu za praksu i obrazovanje, geografske karte i sl.(ako ih uopće ima) tri dana starije od Biblije? Pošto vam je gotova diploma? Mozda bi me došla manje nego da redovno studiram i plaćam...

Znanstveni podmladak, asistenti vam crnce za 20 KM po satu i to vam ne pada na pamet mijenjat, profesori nam donose testove i materijale koje ne možeš citat jer kopir aparat crka ima godina dana... Jok, triba dignut skolarine, puno se krade, a malo se uplaćuje. Dovukli u "upravu" desetke besposličara da kao i vi paraziti zive od našega novca. Lažirate podatke o broju studenata, ćinite razno razne malverzacije, izvlačite novce na nezamislive načine, uništavate jedan od nosećih stupova našega nacionalnoga korpusa u BiH. Ja krv propišam dok iskupim tih 1.500 KM za skolarinu, a vi to "maznete" za pet minuta. Jer jbga triba platit večere i team buildinge...

Ne dam vam ni kune više, a vi me probajte prisilit pa cemo vidit dokle ćemo. Dosta vas bolan vise. Imate li imalo obraza i suosjećanja? Znate li vi koliko vas je malo, a nas preko 10 000. Da se i četvrtina našega broja organizira i ujedini protiv vas i vašeg bezobrazluka zamislite samo šta bi se moglo dogodit... Neće vas nikakva politička pozadina ni Bog dragi spasit koliko god vi mislili da ste nedohvatljivi. Što bi reka nas svit: "Mrš"'', stoji u objavi studenta Tomislava Zelenike.

Podsjetimo, Bljesak.info nedavno je pisao da će, ukoliko Vlada Republike Hrvatske i županije Federacije BiH koje sufinanciraju Sveučilište u Mostaru ne uplate u skorom vremenu određena sredstva, prema procjeni 10 milijuna KM, najvjerojatnije doći do poskupljenja školarina odnosno semestra.

O ovome je bilo riječi na 102. sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru čiji je Studentski zbor na Facebook stranici obavijestio studente da neće doći do najavljenog poskupljenja promocije sa 150 na 200 KM, no da je ona ipak poskupila za 20 KM te sada iznosi 170 KM.

Također, su ih upozorili da je predložena cijena semestra od 900 KM od akademske 2018./2019.

Kopirati
Drag cursor here to close