Suosjećajni i brižni

Mostarski studenti medicine neprestano brinu o zdravlju svojih građana

Sci-Tech / Flash | 04. 05. 2017. u 13:00 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici zabačenih sela u Hercegovini, nisu zaboravljena, a za njihovo zdravlje brinu se mostarski studenti, članovi BoHeMSA-e, najvećeg udruženja studenata medicine u Bosni i Hercegovini.

Naime, u sklopu projekta "Village Concept Project" ( VCP), članovi BoHeMSA-e zajedno s liječnicima obilaze udaljena sela u Hercegovini, kako bi pomogli zdravlju starijeg stanovništva.

'' Village Concept Project je jedan od projekata BoHeMSA-e koji djeluje unutar javnog zdravstva , a u sklopu BoHeMSA-e LC Mostar stupio je na snagu od 2013. godine. Sama ideja ovog projekta potječe od Međunarodne federacije udruženja studenata medicine (IFMSA) koja je osnovana 1951. godine i okuplja studente medicine od više od sto različitih zemalja diljem svijeta. Prvi " Village Concept Project"u svijetu je održan u listopadu 1988.godine u selu Ojobi u Gani'', rekla je u razgovoru za Bljesak.info Mirna Sabljo Voditeljica projekata za javno zdravstvo BoHEMSA LC Mostar

Pojasnila je, kako je Village Concept Projekt osmišljen kao pomoć najudaljenijim selima u Bosni i Hercegovini.

''Kriterij za odabir sela je da selo broji najmanje 200 stanovnika, te da je od najbliže ambulante udaljeno barem 20 kulometara. Kriteriji su postavljeni tako da bi se odabralo selo kojemu je najpotrebnija medicinska pomoć. VCP je od 2013. godine u sklopu BoHeMSA LC Mostar održan u Roškom Polju, Ustirami, Orašcu, Gračacu i ove godine ponovo u Roškom Polju. Kako postoje tri lokalna komiteta, BoHeMSA LC Mostar sa projektom VCP se zadržava najviše u području Hercegovine, ali i šire. Želimo reći da ova akcija svake godine prođe uspješno te je odaziv jako dobar unutar pojedine sredine, te želimo istaknuti da je ove godine u Roškom Polju odaziv bio najveći sa preko stotinjak pregledanih mještana'', pojasnila je Sabljo, navodeći kako su većini ovih mjesta nastanjeni ljudi starije dobi.

''Mještani tih područja su uglavnom starije dobi, a njihovi najčešći zdravstveni problemi su kronične bolesti poput hipertenzije - povećanog krvnog tlaka i dijabetesa'', pojašnjava Sabljo.

Tijekom ovih godina u ovom projektu Village Concept projekt pored studenata medicine Medicinskog fakulteta u Mostaru sudjeluju i liječnici internisti, liječnici obiteljske medicine i liječnici opće prakse, istaknula je Sabljo.

''Tijekom ovih godina zajedno s nama su radili liječnici - dr Darija Pavlović-Rozić, dr Gordana Pivić, dr Josip Petrović, dr Senada Vujica, dr Marnela Palameta, dr Dino Markota , dr Martina Ljoljo, dr Ante Mandić, dr Helena Goluža i dr Filip Gunarić. Također ovom prigodom se želimo zahvaliti i našim sponzorima Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Cherka Company Mostar, Bauerfeindu, Hercegovinalijek, Europharmu ljekarnoj Lupriv'', zahvaljuje voditeljica projekta.

Inače, BoHeMSA svojim projektima i aktivnim društvenim djelovanjem, Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini nastoji razvijati međunarodnu suradnju studenata medicine, profesionalni napredak studenata medicine, ali i svijest javnosti o prevenciji i liječenju čestih oboljenja.

''Svoje djelovanje u projektima, BoHeMSA ostvaruje preko odbora, čiji članovi planiraju i organiziraju različite aktivnosti u domeni njihovog djelovanja na lokalnom, državnom ili međunarodnom nivou. BoHeMSA u Bosni i Hercegovini djeluje na nivou tri lokalna odbora, BoHeMSA LC Sarajevo, BoHeMSA LC Mostar i BoHeMSA LC Tuzla, a unutar svakog od njih BoHeMSA je svoje projekte podijelila na projekte vezane za javno zdravstvo, za ljudska prava i mir, reproduktivno zdravlje i HIV/AIDS , te medicinska edukacija'', pojasnila je Sabljo.

BoHeMSA, također organizira projekt Sunčana strana dlana, koja služi za podizanje svijesti o Down sindromu, radi broje akcije povodm dana borbe protiv HIV/AIDS-a, besplatno građanima mjere tlak, šećer, organiziraju brojne edukacije, a sve u cilju edukacije i podizanja svijesti javnosti.

Inače, cilj BoHeMSA LC Mostar je prevenirati bolesti, promovirati zdravlje i zdravstveno obrazovanje u našem društvu, uočiti najčešće zdravstvene probleme lokalne sredine, educirati djecu i mladež kao i odrasle o važnosti fizičke aktivnosti i zdrave prehrane, te podizati svijesti o globalnim pitanjima javnog zdravstva u krugovima studenata medicine kao i našeg društva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close