VRET

Mostarski startup će vas virtualnom stvarnošću odvesti kroz najljepše krajolike

Sci-Tech / Flash | 04. 04. 2017. u 06:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko bi nas, umorno od svakodnevice i stresa koju ona donosi, željelo pobjeći u neki romantičan morski kraj, gdje je jedini stres s koje će strane pasti hlad palme.

Mostarski startup VRET domislio se odgovoru na ovo pitanje osmislivši softver koji će vas virtualnom stvarnošću odvesti kroz najljepše krajolike.

VRET je skraćenica za Virtual Reality Therapy (virtualnu, realnu terapiju), a to je softversko rješenje koje pomaže ljudima da putem virtualne stvarnosti i putem specijalno dizajniranih i programiranih naočala, prevaziću svoje strahove i liječe duševne bolesti.

Ovo je dosta "mlad" startup koji traje tek neka 4 mjeseca a ono čime se oni bave, jeste, izrada softwera za VR uređaj koji će se koristiti u medicinske svrhe ali isključivo za područje psihijatrije i psihologije. Svrha ovog proizvoda će biti poboljšanje dosadašnjih tradicionalnih metoda liječenja na području psihijatrije i psihologije a trenutno su bazirani na poboljšanje terapija stresa, panike, fobije i straha.

Čudesnu IT četvorku informatičara, ekonomista, inženjera strojarstva i menadžera, koji stoje iza ovog startupa čine Andrej Vasilj, Kristian Marić, Jozo Vasilj i Iva Đikić.

"Sama ideja se razvijala duži period, kada smo fokus stavili na virtualnu realnost. Istraživanje je pokazalo da se uređaji za VR uveliko primjenjuju na području medicine, te da naprednije zemlje koriste VR uređaje za unaprijeđenje psiho-terapije, te same medicine. Poboljšati medicinu, te pomoći osobama kojima je pomoć neophodna je nešto neprocijenjivo", ističu tvorci stratupa za poslovator.eu.

Ne čudi stoga, da ih je američki časopis "Tech-flier" smjestio na prvo mjesto najperspektivnijih bh startupova.

"Bili smo pozitivno iznenađeni objavom da smo tako visoko rangirani na listi jendog od najprestižnijih časopisa koji prati IT razvoj. Podrška izvana nam je dala veliki vjetar u leđa i motivaciju, ali i dodatni teret jer smo sada svjesni kako je naš rad pod povećalom. Svakodnevno radimo na opravdanju prvog mjesta, te kako bismo pokazali da možemo ići rame uz rame s velikim IT kompanijama", kažu oni.

Inače, softver je sačinjen od trodimenzionalnog prikaza određenog krajolika koji je prikazan na VR-u, te zvučne komponente. Prilikom korištenja VR-a korisnik, odnosno pacijent, nema dodira sa vanjskim svijetom, te parametrima koji bi mogli vršiti distrakciju. Samim time VR daje osjećaj kao da se nalazite upravo u tom krajoliku kojega naš softver predstavlja. Njihov rad nisu nije bio usmjeren samo na biznis, nego imaju i drugu stranu koja predstavlja opće dobro, prenosi Akta.ba.

Ističu kako se uređaji za virtualnu stvarnost na Zapadu već koriste u različitim psiho terapijama, no njihov softver je upravo tu napravio korak dalje.

VRET ima konkurenciju na području Španjolske i SAD-a, a njihova prednost je ta što je njihov softver podržan na svim platformama kao i svim VR uređajima, te sadrži ultra realističnu grafiku i zvuk.

Odlučili su da se neće ograničiti na domaće tržište, što ne znači da je BiH u drugom planu. "BiH upravo postaje zemlja VR medicine", poručuju oni.

Prezentacija u Vitalisu

U suradnji sa SPARK poslovni park u Poliklinici Vitalis Mostar bit će organizirano besplatno testiranje njihovog proizvoda u mjesecu travnju/aprilu.

U suradnji sa medicinskim osobljem bit će ponuđene terapije tretiranja fobije visine, tretiranja klaustrofobije, te stress relief terapija.

Kopirati
Drag cursor here to close