Znanstveni simpozij

Mostarska psihijatrijska subota: Objediniti somatsku i psihološku medicinu

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2017. u 07:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu ''Ero'' u Mostaru u subotu ujutro započeo je međunarodni simpozij ''14. mostarska psihijatrijska subota'', koju organiziraju Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s Udrugom psihijatara Bosne i Hercegovine i Liječničkom komorom Hercegovačko-neretvanske županije.

Tema ovogodišnjeg simpozija je – Psihoonkologija: multidisciplinarni pristup.

Psihijatar Veljko Đođević, predsjednik zagrebačkog Instituta za kulturu zdravlja i profesor medicinskog fakulteta, istaknuo je kako mu je neobično drago da je profesor Dragan Babić okupio veliki broj stručnjaka iz različitih područja medicine.

''Psihoonkologija kao i psihosomatska medicina nešto je što promovira i biološko i psihološko i socijalno i duhovno, i u zdravlju i u bolesti. Kad danas kažemo psihoonkologija, razmišljamo 20-30 godina unatrag, jer kad bi se nekad postavila dijagnoza rak, onda je to značilo i smrt, prestanak života, socijalno izopćenje, strah i patnju pojedinca i obitelji, no danas je znanost učinila mnogo, i na nama psihijatrima i psiholozima je da učinimo iskorak i objedinimo somatsku i psihološku medicinu'', rekao je za Bljesak.info Đorđević.

Od davnina je poznata, a mnogo stoljeća kasnije i znanstveno dokazana, činjenica da su tijelo i duša povezani i "da se ne može liječiti tijelo ako se ne liječi duša".

Psihoonkologija je relativno nova znanstvena disciplina u medicini koja se, povezujući psihijatriju i onkologiju, bavi izučavanjem psihičkih reakcija i psihoterapijskih intervencija kod onkoloških bolesnika nakon pojave maligne bolesti.

''U borbi s onkološkim bolestima onkologija u dijagnostici i liječenju posljednjih godina bilježi sve veće uspjehe, a doprinos tomu svakako daje uspješna suradnja onkologije i psihijatrije.

Na simpoziju će biti iznesena vrlo zanimljiva predavanja koja će pokušati podići razinu znanja i biti u najnovijim trendovima u oblasti psihonkologije'', kaže predsjednik Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Dragan Babić.

Kopirati
Drag cursor here to close