Nestašica

Mostarci nemaju gdje kupiti cjepivo protiv tetanusa

Sci-Tech / Flash | 11. 05. 2016. u 09:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pacijenti u Mostaru ukoliko moraju primiti cjepivo protiv tetanus moraju ga kupiti sami. Obzirom da ga na policama mostarskih ljekarni nema već mjesecima prisiljeni su se snalaziti sami narudžbama iz Sarajeva ili drugih centara i to privatnim putem, piše Dnevni list.

Takvu informaciju su mediji dobili od više građana koji su u posljednjih nekoliko tjedana zbog različitih ozljeda trebali primiti cjepivo protiv tetanusa.

Kontaktirati poznanike

Tvrde kako su im doktori u centrima primarne medicine sugerirali da se za cjepivo snađu sami.

Iz više gradskih ljekarni je potvrđeno kako ovoga cjepiva u Mostaru nema već mjesecima. Dobavljač ga ne nabavlja pa građanima Mostara preostaje jedino kontaktirati poznanike i rodbinu iz drugih centara koji ga u njihovim ljekarnama mogu nabaviti.

Mostarac Benjamin Tipura, doživio je prije nekoliko dana nezgodu na radu nakon čega se obratio Hitnoj službi Mostar, gdje dežurni liječnici pružaju prvu pomoć pacijentima koji im se obrate u ovakvim slučajevima.

''Ozlijedio sam se radeći na građevini kada sam stao petom na čavao koji mi se zario duboko u meso. Odmah sam otišao kod ljekara u Hitnu pomoć na Carini. Rekli su mi da nemaju tetanusa u zalihama i da ga moram kupiti sam i to ne u Mostaru jer ga tu nema nabaviti nego u Sarajevu ili Hrvatskoj'', kazao je Tipura.

Bez informacije

Isti slučaj dogodio se i Zdravku Šintiku iz Mostara, koji je bio vidno iznerviran situacijom u kojoj se našao. I on se ozlijedio metalnim predmetom. Kada je došao primiti cjepivo u Dom zdravlja kazano mu je da se sam snađe za to.

Bolest tetanus uzrokuje smrt kod jedne od deset oboljelih osoba. Nakon što opasna bakterija kroz posjekotinu ili ranu uđe u organizam dolazi do zatezanja mišića u cijelom tijelu što u krajnjoj fazi onemogućava otvaranje čeljusti i gutanje.

Novinari nisu uspjeli dobiti informaciju zbog čega na mostarskom tržištu već mjesecima nema cjepiva protiv tetanusa. U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH rečeno je da je to problem koji postoji u cijeloj BiH.

Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a je na godišnjem odmoru, a nitko osim njega nema kompetenciju davati izjave za medije.

Kopirati
Drag cursor here to close