Ljudska prava

Mostar: U klupama zajedno norveški i bh. studenti

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2016. u 08:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak je u Mostaru svoja vrata otvorila 'Ljetna škola ljudskih prava', u okviru koje će osamdesetak norveških i bh. studenata prava izučavati međunarodne standarde zaštite ljudskih prava i društveno odgovornog poduzetništva.

Ivana Stipanović asistentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru kazala je kako će studenti u sljedeća dva tjedna imati priliku kroz predavanja i praktične radionice nadograditi svoja znanja iz spomenutih oblasti.

"U jutarnjim satima predviđena su teorijska predavanja, a u poslijepodnevnim radionice na kojima će studenti morati primijeniti svoja teorijska znanja na konkretne slučajeve zaštite ljudskih prava. Također, predviđene su posjete nevladinim organizacijama koje se bave osjetljivim kategorijama stanovništva, gdje će se studenti moći iz prve ruke upoznati s problemima u funkcioniranju društveno odgovornog poduzetništva u BiH", dodala je Stipanović.

Organizatori Ljetne škole, koja će trajati dva tjedna, su Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, Pravni fakultet Univerziteta 'Džemal Bijedić' i norveški HBV University College of Southeast Norway.

Lars Soltvedt, profesor na University College of Southeast Norway, podsjetio je kako je ovo četvrto izdanje 'Ljetne škole ljudskih prava' u Mostaru, dodavši kako je impresioniran mostarskim studentima, te da su norveški studenti jako sretni što mogu sudjelovati u ovom programu.

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović istaknula je kako je međunarodna suradnja od iznimnog značaja za bh. visokoškolske ustanove i njihov razvoj.

"S profesorom Soltvedtom surađivala sam ranije kroz Helsinški komitet za ljudska prava i tada se pojavila ideja da pokrenemo ovakvu ljetnu školu u Mostaru kojoj bi primarni cilj bio povezivanje mladih u ovom gradu. Radi se o plemenitom cilju i plemenitoj ideji koja će biti od velike koristi za naše studente, ne samo kroz znanja i sposobnosti koje će steći, već i kroz kontakte koje će ostvariti", kazala je ministrica Dilberović.

Kopirati
Drag cursor here to close