Papa test

Mostar: Tri mjeseca čekanja za nalaz koji može spasiti život

Sci-Tech / Flash | 01. 03. 2017. u 11:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na rezultate PAPA testa kojeg sam radila u Domu zdravlja u Mostaru čekala sam četiri mjeseca. Za četiri mjeseca koliko sam čekala nalaze mogla sam sto puta oboliti i ozdraviti, a da to ne znam. Neshvatljivo mi je da se u ovom vremenu na jedan normalan nalaz toliko čeka. Nakon toga sam samoj sebi rekla. Otiđi u privatnika i plati. Za deset dana znaš na čemu si'', iznijela nam je svoje iskustvo D.M. iz Mostara.

Njezina priča slična je kao i priče drugih žena u Mostaru, koje ako žele brze rezultate PAPA testa odlaze kod privatnika.

Na rezultate PAPA testova uzetih u Domu zdravlja Mostar potrebno je čekati tri mjeseca, rečeno je iz ove ustanove, ali i iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar gdje se obavlja analiza uzetih uzoraka.

''Na rezultate PAPA testova za bolničke pacijente se čeka mjeseca dana, a iz Doma zdravlja ( Po Ugovoru kojeg su potpisale SKB Mostar i DZ Mostar) se čeka do tri mjeseca osim slučajeva u kojem liječnik naznači da se radi o hitnom slučaju te se isti rješava po hitnoj proceduri'', rekao je za Bljesak.info predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, citologiju i sudsku medicinu SKB Mostar prim. mr. sc. Darko Alfirević.

Analizirano 3243 papa testova

Rekao je kako klinička citologija koja pripada u dijagnostičko – specijalističke grane medicine, uključuje aspiracijsku i eksfolijativnu citologiju (punkciju i analizu koštane srži, limfnih čvorova, dojki, štitnjače, svih drugih tvorbi koje se mogu punktirati i analizirati, plućna citologija, urološka citologija, ginekološka citologija – kojoj između ostalog pripadaju i PAPA testovi, specijalne metode imunocitokemije koje se koriste u citologiji, protočna citometrija i dr.). Sve se napisano obavlja u SKB Mostar, na Odjelu za citologiju.

Podsjećamo i na slučaj kad žene nisu mogle obaviti PAPA test u Brankovcu, jer je djelatnica koja je radila na njihovoj analizi preminula.

''SKB Mostar ima uposlena tri citologa koji obavljaju velik dijapazon različitih (gore nabrojanih) analiza te su, primjerice, u prošloj 2016. godini riješili ukupno: 2788 bolničkih uzoraka ( eksfolijativna i aspiracijska citologija) i 3243 PAPA testova (od kojih 1142 bolnički, a 2101 PAPA test uzet u DZ Mostar)'', objašnjava  Alfirević.

PAPA test je rutinska metoda koju bi svaka žena trebala obaviti barem jednom godišnje i uz pomoć koje se mogu otkriti razne upalne promjene, ali i rak grlića maternice.

Nedostatak kadra

''Vodeći karcinomi kod žena su karcinomi dojke i jajnika. Na trećem mjestu je karcinom grlića maternice koji je praktično jedini karcinom koji se najlakše može detektirati i otkriti i ne bi trebala niti jedna žena trebala umrijeti od toga, ali naravno po uvjetom da se rade redovito pregledi'', rekao je za Bljesak.info prim.dr.med. Senad Sarić specijalist za ginekologiju i porodiljstvo iz Poliklinike Abor Vitae Dr. Sarić.

Dr. Sarić je rekao kako se kod nas žene same određuju kad će obaviti PAPA test, te da PAPA test redovito obavljaju žene koje imaju medicinsku kulturu.

''Preventiva je daleko jeftinija nego kurativa, odnosno liječenje. Potrebno je to preventivno raditi, jer sigurno to državu manje košta nego liječenje oboljelih'', rekao je Sarić i dodao da ''naša država to ne shvaća''.

Kaže kako kod privatnika nalaz  PAPA testa može biti gotov za 10-15 dana dok se u bolnicama dugo čeka dijelom i zbog nedostatka adekvatnog kadra, odnosno citologa i skinera. Dodaje da ustanove koje nemaju adekvatni kadar moraju plaćati druge za obavljanje ovog nalaza.

''Suština je ta da je potrebno dovoljno educiranog kadra. To je edukacija koja je vrlo suptilna i koja za skinericu traje 4 do 6 mjeseci'', objašnjava Sarić.

Kopirati
Drag cursor here to close