KLABS

Mostar: Trebaju se stvoriti nova laboratorija znanja i edukativni materijali

Sci-Tech / Flash | 12. 10. 2016. u 10:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednički sastanak tima za upravljanje projektom, odbora za osiguranje kvalitete i uređivačkoga odbora u sklopu Eramus projekta KLABS (Kreiranje mreže laboratorija znanja za održive i otporne okoline) održan je danas na Građevinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Svrha je projekta unapređenje i modernizacija postdiplomske razine obrazovanja u visokoškolskim ustanovama Zapadnoga Balkana kojima se razvijaju kompetencije mladih profesionalaca u oblastima relevantnim za formiranje održivog prirodnog, socijalnog i izgrađenog okruženja s posebnim osvrtom na modele razvoja u kontekstu prilagođavanja klimatskim promjenama i pružanja adekvatnog odgovora na potencijalne prirodne katastrofe nastale kao posljedica tih promjena.

Dr. Saja Kosanović s Fakulteta tehnoloških znanosti Univerziteta u Prištini iz Kosovske Mitrovice, koji je i koordinatorica projekta, je podsjetila kako je projekt KLABUS postavio mnogo ciljeva koje treba ostvariti, a među najvažnijima su oni koje treba da su održivi i da traju i nakon završetka projekta.

''Riječ je o novim studijskim programima koji će biti popraćeni i novim materijalnim uvjetima u smislu otvaranja novih laboratorija znanja, stvaranje novih edukativnih materijala, odnosno knjiga koje će pratiti sadržaj studijskih programa i na kraju, suradnja, ne manje važna, a koju trebamo uspostaviti za ove planirane tri godine trajanja projekta'', kazala je Kosanović.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović izrazio je zadovoljstvo što se upravo sastanak održava na Građevinskom fakultetu na kojem je i on profesor i sudionik u izradi spomenutoga projekta.

''Povezan sam sa samim projektom i drago mi je da smo okupili veliki broj ljudi, jednu mrežu koju ćemo nadograđivati i koja će biti osnova za kvalitetnije, bolje i složenije projekte'', kazao je ministar Hadžović, dodajući da će Ministarstvo obrazovanja biti na raspolaganju za sve daljnje vidove pomoći za taj projekt.

Direktor Zavoda za urbanizam Grada Mostara Salem Bubalo kazao je kako je odgovornost institucija kao što je Zavod za prostorno uređenje grada Mostara, kao stručne institucije koja se bavi urbanim planiranjem, da implementira u praksi postignute rezultate i njegovu svrhu.

Napomenuo je kako je to svakako novi pristup, nova disciplina koji stvara nove vidike i spoznaje na ovim poljima koji su vrlo malo obrađeni i dostupni običnim akterima koji žive na određenim prostorima.

Nazočnima se obratio i rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" prof. Dr. Sead Pašić ističući kako će i ovaj projekt poduprijeti maksimalno kako bi iz njega, kao i iz ostalih projekata dobili odgovarajuće rezultate i benefite za Univerzitet.

Kopirati
Drag cursor here to close