Poskok

Mostar: Studenti koji su napravili bolid nemaju novca za natjecanje

Sci-Tech / Flash | 29. 05. 2017. u 15:37 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR) Sveučilišta u Mostaru koji su napravili prvu bh formulu u okviru projekta “Formula Student” za najveće europsko natjecanje u oblasti motornih sportova i studentskih inovacija, ove godine neće moći otići na natjecanje, jer nemaju dovoljno novca niti podršku sponzora, piše Dnevni list.

Bez podrške

Praksa ovog natjecanje jeste da se jedne godine napravi bolid koji će studenti na svakom narednom natjecanju unaprijediti dinamički ili nekim drugim dijelovima. Mladi Mostarci, članovi FSRacing Teama, unaprijedili su prvi bolid imena Ammodytes (lat. poskok) s kojim su se predstavili na natjecanju u Češkoj prije dvije godine, počeli su praviti i drugi bolid, ali ove godine nemaju mogućnost otići na natjecanje.

Za izradu prve bh formule studentima je bilo potrebno 35.000 KM. Na natjecanju u Češkoj, u konkurenciji od 40 timova, mostarski studenti su zauzeli 20. mjesto.

Formula Ammodytes će biti izložena na Fakultetu strojarstva i računarstva u Mostaru, a studenti ističu kako će redovno vršiti tehničke preglede na njoj. Kada je u pitanju drugi bolid, FSRacing Team je u fazi izrade šasije.

Izrada trkaćeg bolida FSRacing Teama bila je ideja studenata Dejana Jurišića i Marka Jurića, koji su na ovaj način željeli u pozitivnom svjetlu predstaviti svoj fakultet, Sveučilište u Mostaru, grad Mostar, ali i zemlju Bosnu i Hercegovinu.

Ambicije

Studenti iz Mostara, nedavno su posjetili su kolege s Mašinskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva koji imaju ambicije da se priključe projektu “Formula Student” u kojem su iz Hrvatske uključena tri tima, a iz Srbije dva.

Mostarski studenti nadaju se kako će iduće godine imati mogućnosti predstaviti se s novim bolidom na europskom natjecanju projekta “Formula Student”.

Kopirati
Drag cursor here to close