Svečanost u Mostaru

Mostar: Prva generacija turkologa uspješno završava studij

Sci-Tech / Flash | 25. 06. 2016. u 07:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dvorištu instituta 'Yunus Emre' organizirana je dodjela priznanja za prvu generaciju diplomanata Odsjeka za turski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Ukupno 11 studenata je uspješno završilo četiri godine studija, te su im na prigodnoj svčanosti uručena priznanja i poklon bonovi, te poklon paketi.

Svečanosti su, pored studenata, njihove rodbine i prijatelja, bili prisutni direktor instituta 'Yunus Emre' Yunus Dilber, rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić' Sead Pašić, te predstavnici veleposlanstva Turske u BiH.

Direktor turskog kulturnog centra 'Yunus Emre' u Mostaru Yunus Dilber je kazao za agenciju Anadolija da je promocija prve generacije diplomanata turkologije plod uspješnog rada i najbolji pokazatelj kako je otvaranje ovoga odsjeka bilo potrebno u Mostaru.

"Odsjek turkologije osnovan prije četiri godine, je započeo svoje aktivnosti sa nekih desetak, a sad broji oko 90 studenata. Ove godine će našem lijepom Mostaru predati prve diplomante - turkologe i akademske građane koji će u godinama ispred nas postati predavači i profesori turskog jezika“, kazao je Dilber.

"Odsjek turkologije na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' i ispraćaj prve generacije tog odsjeka znači puno za našu instituciju. Prije četiri godine smo pokrenuli izučavanje turskog jezika i književnosti, te kao rezultat toga danas imamo prvu generaciju koja je apsolvirala", rekao je rektor Sead Pašić u izjavi za Bljesak.info povodom uručenja priznanja studentima završne godine turkologije.

"Ovaj odsjek je bilo jako teško organizirati, ali na svu sreću puno nam je pomogao institut 'Yunus Emre', te im upućujem srdačne zahvale. Kada je u pitanju nastavni kadar, mogu reći da imamo nešto svoga kadra, a imamo i stalnu pomoć profesora koji dolaze iz Turske koji su preko spomenutog instituta prisutni na Univerzitetu", navodi Pašić.

Šef Odsjeka turskog jezika Adis Zilić ističe kako je odsjek turskog jezika jedan od najperspektivnijih odsjeka što najbolje svjedoči prva generacija diplomanata i sve veći broj polaznika koji žele ići njihovim stazama.

Najbolja studentica turkologije Selma Čusto u ime svih studenata odsjeka se zahvalila organizatorima na svečanoj ceremoniji koja je pripremljena u njihovu čast.

"Veoma smo ponosni što smo prva generacija Odsjeka za turski jezik i književnost. Postigli smo ovaj cilj zahvaljujući podršci naših roditelja i svojim zalaganjem i trudom. Veoma brzo je prošlo ovo razdoblje obrazovanje i bilo je zaista lijepo", kazala je u svome emotivnom govoru buduća diplomantica prve generacije turkologije u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close