Natjecanje

Mostar: Proglašeni najbolji u natjecanju iz bosanskog jezika

Sci-Tech / Flash | 18. 02. 2017. u 19:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Karađoz-begove medrese u Mostaru je tijekom subote održano natjecanje iz bosanskog jezika za učenike i učenice srednjih škola s područja Hercegovačko - neretvanske županije.

Učenici srednjih škola HNŽ imali su priliku pokazati koliko uče, njeguju i čuvaju svoj bosanski jezik, te su se predstavili kroz tri segmenta natjecanja. Najprije su to učinili kroz poetsko-scenski recital, zatim kroz prezentaciju izrađenih panoa na temu 'Povijest bosanskog jezika', te kroz pisanje eseja na temu 'Esej o Aliji Isakoviću'.

U okviru svečanog otvorenja pomenutog natjecanja prisutnima su se obratili direktor Karađoz-begove medrese prof. hfz. Aid Tulek, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar prof. Sabaheta Bijedić i stručni savjetnik pri Pedagoškom zavodu Mostar mr. Nusret Omerika.

U sklopu natjecanja sudjelovalo je 11 srednjih škola i to: Srednja škola Jablanica, Srednja škola Konjic, Srednja medicinska škola Mostar, Mašinsko-saobraćajna škola Mostar, Srednja elektrotehnička škola Mostar, Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar, Srednja škola Stolac, Srednja građevinska škola Mostar, Karađoz-begova medresa, Gimnazija Mostar, Druga gimnazija Mostar.

U okviru poetsko - scenskog recitala prvo mjesto je zauzela Druga gimnazija iz Mostara (recitator Melika Jelovac), drugo mjesto je Srednja elektrotehnička škola Mostar (recitator Faris Šarančić), dok je na trećem mjestu Karađoz-begova medresa i Srednja škola Konjic (recitatori Ajla Tipura i Amina Madžak).

Na temu izrade panoa najbolja je bila Srednja medicinska škola Mostar, 2. mjesto je zauzela Srednja škola iz Konjica, a 3. mjesto su dijelili Karađoz-begova medresa i Druga gimnazija.

U pisanju eseja o Aliji Isakoviću najbolji su bili polaznici Karađoz-begove medrese, zatim Gimnazije Mostar, dok su treće mjesto dijelili Srednja škola Stolac i Srednja škola Jablanica.

U ukupnom poretku najbolja ekipa je stigla iz Karađoz-begove medrese, zatim iz Druge gimnazije Mostar, a na trećem mjestu su bili polaznici Srednje škole iz Konjica.

Pedagoški zavod Mostar je, kao i prethodne dvije godine, bio organizator natjecanja, dok su svesrdnu podršku pri realizaciji natjecanja pružili Karađoz-begova medresa, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, Bosanska lingvistička akademija, BZK 'Preporod', te Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close