Seminar

Mostar: Pedagozi tjelesnog i zdravstvenog odgoja učili nove pristupe djeci

Sci-Tech / Flash | 05. 01. 2017. u 12:38 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sportski savez Grada Mostara u suradnji s Pedagoškim zavodom Mostar i Zavodom za školstvo Mostar te uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta organizirao je danas u mostarskoj gradskoj vijećnici Seminar pedagoga tjelesnoga i zdravstvenoga odgoja za nastavnike i profesore s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

"Svrha je okupiti sve nastavnike i skrenuti pozornost na značaj tjelesnoga i zdravstvenoga odgoja te istaknuti značaj i ulogu svih pedagoga, odnosno nastavnika tjelesnoga i zdravstvenoga odgoja u procesu odrastanja mladih ljudi", kazao je viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta.

Dr. Enisa Gološ iz Pedagoškoga zavoda Mostar, govoreći o temi 'Indeks inkluzivnosti u funkciji planiranja i programiranja', podsjetila je na to kako je riječ o metodologiji koja se primjenjuje već pet godina u srednjim školama, ali i u predškolskim ustanovama.

Po njezinima riječima, ta metodologija nudi školama neku vrstu upitnika pomoći i samoprocjene za unaprjeđenje kvalitete rada.

"Namjera je da metodologiju primjene indeksa inkluzivnosti uklopimo u samo planiranje i programiranje nastave tjelesnoga i zdravstvenoga odgoja", kazala je dr. Gološ, dodajući kako su nastavnici i profesori imali prigodu čuti kako i na koji način taj indeks inkluzivnosti, odnosno upitnik, uporabiti u samom programiranju i planiranju.

Osim osvrta na godišnji program rada, objasnila je ona, naglasak je stavljen na dnevni plan i pripreme, kako i na koji način uključiti sve učenike, uključujući i djecu s poteškoćama, talentiranu i svako dijete kao individuu, prilikom planiranja i priprema.

"U skladu s potrebama i zahtjevima svakoga učenika, nastavnik bi trebao uraditi planiranje i programiranje za jednu školsku godinu", pojasnila je dr. Gološ.

Prof. Lidija Jerković iz Zavoda za školstvo Mostar, dodala je kako je svrha te metodologije primjene ideksa inkluzivnosti prepoznati različitu djecu, odnosno i djecu s poteškoćama i talentiranu djecu.

Predavači na seminaru su bili i nastavnici s Edukacijskoga fakulteta Univerziteta u Travniku, Hrvatske asocijacije sportskih psihologa Zagreb i Agencije za strateško komuniciranje CMC d.o.o.

Kopirati
Drag cursor here to close