Ljetna škola

Mostar: Norvežani podučavali mostarske studente o ljudskim pravima

Sci-Tech / Flash | 29. 05. 2017. u 10:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peto izdanje Međunarodne ljetne škole ljudskih prava i socijalnog poduzetništva otvoreno je u ponedjeljak na Ekonomskom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. Škola je rezultat suradnje Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar i Univerzitetskog koledža jugoistočne Norveške.

Dvotjednu ljetnu školu pohađat će više od 80 studenata iz Norveške kojima će se pridružiti studenti Univerziteta 'Džemal Bijedić', a predavanja će im održati profesori Univerzitetskog koledža jugoistočne Norveške Lars Peter Soltvedt i Arnt Farbu.

"Po završetku ljetne škole bit će organizirani ispiti iz ljudskih prava te socijalnog poduzetništva koji će se voditi kao izborni predmet za studente Univerziteta 'Džemal Bijedić'", kazala je prorektorica za međunarodnu suradnju te mostarske visokoškolske ustanove Maja Kazazić.

Profesorica Kazazić napomenula je kako će ove godine, u suradnji s Caritasom, studenti dobiti zadatak da izrade plan i model hotela koji će biti zasnovan na društvenim principima.

Profesor Univerzitetskog koledža jugoistočne Norveške Lars Peter Soltvedt kazao je kako je s pedagoške strane vrlo bitno da norveški studenti dođu u Mostar, gdje je nedavno bio konflikt, kako bi na licu mjesta dobili pravu sliku, odnosno kako bi se uvjerili da je moguće graditi 'mostove prijateljstva' nakon jednog takvoga sukoba.

"Ova škola se već pokazala iznimno uspješnom te se očekuje njezin nastavak i ubuduće", kazao je profesor Soltvedt.

Kopirati
Drag cursor here to close