Nuklearna sigurnost

Mostar: Na području BiH oko 280 radioaktivnih gromobrana

Sci-Tech / Flash | 13. 12. 2016. u 13:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević izjavio je u utorak u Mostaru kako u BiH još uvijek postoji oko 280 radioaktivnih gromobrana.

''Trenutno je najvažnije da poskidamo sve radioaktivne gromobrane i odložimo ih na jedno mjesto te ih tako držimo pod kontrolom'', kazao je u izjavi za medije Dizdarević, uoči otvaranja radionice na temu "Kultura nuklearne sigurnosti u praksi".

Po njegovim riječima, uklanjanje radioaktivnih gromobrana svake se godine odgađa zbog neodgovarajućeg skladištenje tog otpada.

Na upit planira li se u BiH gradnja nuklearne elektrane, Dizdarević je istaknuo kako na području BiH nema potrebe za gradnjom takve elektrane jer u zemlji postoje drugi izvori električne energije, kako obnovljivi, tako i oni ne iskorišteni.

''Smatram da gradnja takvog projekta zahtjeva velike investicije, znanje i kvalitetan kadar'', zaključio je direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Inače, četverodnevna radionica na temu "Kultura nuklearne sigurnosti u praksi" održavat će se od 13. do 16. prosinca u Hotelu City u Mostaru.

Radionica se održava u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u suradnji s Državnom regulatornom agencijom za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close