Zarazna bolest

Mostar: Masovna pojava vodenih kozica

Sci-Tech / Flash | 17. 05. 2016. u 06:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je povećan broj djece koja su oboljela od vodenih kozica odnosno ''varicella''.

Vodene kozice česta su pojava u vrtićima, međutim direktorica JU Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj kaže kako su u vrtićima registrirani slučajevi vodenih kozica, ali da nema potrebe nazivati to epidemijom.

''U vrtiću na Bijelom Brijegu smo imali više slučajeva ''pljuskavica'', ali to nije ništa što bi bilo izvanredno. Ako ih u jednom vrtiću dobije petero-šestero djece to nije ništa strašno. To je redovita pojava'', rekla je Kegelj za Bljesak.info.

Kegelj kaže da ako primijete vodene kozice na djetetu da obavezno obavijeste roditelje, te da djeca obično 15-tak dana ne idu u vrtić.

''To je uobičajena pojava, bolje da ih prebole dok su u vrtiću'', dodaje Kegelj.

HNŽ druga po broju oboljelih

Prema podacima Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH u prva tri mjeseca ove godine od vodenih kozica su oboljele 2999 osobe.

Najveći broj osoba, prema njihovim podacima, oblio je u Sarajevskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U HNŽ-u su od Varicellla tijekom prva tri mjeseca oboljele 443 osobe. U mjesecu ožujku su zabilježena 152 oboljenja od vodenih kozica, čime je ova bolest postala vodeća zarazna bolest u ovoj županiji.

U trećem mjesecu osim vodenih kozica zabilježen je i veliki broj oboljelih od oboljenja sličnih gripi (129).

Nakon vodenih kozica herpes zoster

Vodene kozice su vrlo zarazna, obično dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera. Karakterizira ju svrbež i osip na koži obično praćen temperaturom.

Širi se s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića.

Većina djece je dobije do desete godine, ali nisu rijetki slučajevi da ih se dobije u starijoj dobi. Kad se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze.

Nažalost, osoba koja je imala vodene kozice može kasnije tijekom života dobiti herpes zoster.

Kopirati
Drag cursor here to close