Agronomija

Mostar: Knjiga koja otkriva koliko je važna sigurnost hrane

Sci-Tech / Flash | 28. 04. 2015. u 11:14 R,I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Uvod u sigurnost hrane", urednica Ivone Babić i Jelene Đugum te njihovih suradnika, predstavljena je danas na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Urednica knjige Jelena Đugum kazala je kako knjiga donosi odgovore na aktualna pitanja iz područja sigurnosti hrane.

''Hrvatska je kao zemlja članica Europske unije (EU) preuzela sve norme i standarde vezane za sigurnost hrane i u suradnji s kolegama iz Slovenije smo učinili nešto da poboljšamo taj sustav'', kazala je Đugum.

Prema njezinim riječima, hrana koju jedemo je zdravstveno ispravna i uvijek treba raditi na poboljšanju tog sustava.

''Sustav obavješćivanja u RH je obvezan na način da sva hrana koja se stavlja u prodaju mora biti u skladu s propisima Europske unije'', istaknula je i dodala kako hrana iz BiH koja se proizvodi i stavlja na hrvatsko tržište, mora udovoljavati EU standardima.

Knjiga je, prema riječima urednice Đugum, primjenjiva i u laboratorijima i u industriji, kao i za potrošače. Kazala je kako je za potrošače knjiga značajna iz razloga što mogu dobiti informacije o tome što i kako jesti.

Knjiga se sastoji od 19 poglavlja, od kojih su tri pisana s kolegama iz Slovenije te broji 339 stranica, namijenjena je prije svega stručnjacima koji se bave svim aspektima sigurnosti hrane i zaštite potrošača, svim subjektima u poslovanju s hranom jer se temelji na integriranom i multidisciplinarnom pristupu temeljenom na analizi opasnosti i procjeni vjerojatnosti pojave rizika u svim fazama procesa proizvodnje, prerade i distribucije hrane i hrane za životinje te učenicima i studentima koji žele usvojiti znanja iz područja sigurnosti hrane.

Dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mirjana Hruškar kazala je kako je knjiga „Uvod u sigurnost hrane" u RH prva iz tog područja.

''Ovo je put da se knjiga uzme u ruke i shvati koliko je važna sigurnost hrane. Potrošači su sve više svjesni važnosti sigurnosti hrane. Što je više potrošač informiran, to je znanje veće. U RH mi čak možemo reći kako smo izuzetno sigurni što se tiče sigurnosti hrane'', istaknula Hruškar.

Tijekom predstavljanja knjige istaknuto je kako joj posebna vrijednost proistječe iz njezina multidisciplinarnog karaktera koji joj daje tim autora, znanstvenika i stručnjaka u različitim područjima koji su svoja znanja stjecali i primjenjivali u području znanosti, analitike, proizvodnje te donošenja i provedbe propisa. Zajednički rad hrvatskih i slovenskih stručnjaka dodatna je vrijednost knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close