Svi bi u iste škole

Mostar: Kaos na upisima u srednje škole

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2017. u 12:11 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upis u srednje škole u HNŽ-u je u kaosu. Nedovoljan broj djece smanjio je upisne kvote u škole, pa se brojna djeca neće moći upisati u škole koje žele.

''Moja kćerka pri upisu u gimnaziju ima maksimalan broj bodova, dakle 25 od 25 bodova. No ona je ispod crte i ne može upisati gimnaziju koju je željela. Ove godine je navodno donesena odluka da se odjel smanji na 18 učenika, a primaju samo dva odjela, dok ih je prije bilo pet. S obzirom da se kao bodovi osim ocjena broje i natjecanja u znanju iz relevantnih predmeta i sportska i umjetnička natjecanja neka djeca koja nemaju sve petice mogu biti ispred onih sa svim peticama'', rekao nam je ovaj ogorčeni roditelj, napominjući kako bi sada dijete koje se trudilo cijelo osnovno školovanje da ima sve petice trebalo upisati neku školu koju ne želi i raditi primjerice kao konobar ili kuhar iako to nikada nije htjelo.

''To dovodi u pitanje cijeli obrazovni sustav. Djeca ne mogu upisati što žele i moraju ići u škole koje ih ne zanimaju, to je apsurdno'', dodao je ovaj roditelj.

S istom primjedbom nam se javio i jedan otac, čiji sin iako je imao maksimalan broj bodova nije upao u željenu školu.

Ministar Obrazovanja znanosti i kulture HNŽ-a Rašid Hadžović za Bljesak.info je objasnio kako nije jednostavno promatrati problem samo jedne škole, nego treba malo šire gledati, jer se čitav sustav se treba drugačije postaviti.

''Za gimnazijalce smo otvorili nekih 72 mjesta, s tim da je bilo 105 odlikaša od toga je bilo 80ak za gimnazije. Sve škole su dobile kriterije upisa koje je izradilo ministarstvo, dakle dobili su gotove tablice koje trebaju popuniti. Išlo je da bude napravljeno sve kako treba, a što se tiče broja učenika ne mogu vam govoriti koliko će ih u konačnici biti'', kazao je Hadžović.

Razmatramo sve škole, dodao je, ne možemo samo gledati samo jednu.

''Imamo problema u svim školama, od gimnazija do medicinskih škola. U medicinskoj školi je teža situacija. Imamo dosta zahtjeva roditelja, svatko bi htio da im dijete ide u školu u koju želi. I lani smo imali istu situaciju, no riješilo se, riješit će se i ove godine'', kaže ministar.

Objasnio je kako je većinom pritisak na medicinsku školu i gimnaziju, te istaknuo kako se ne mogu forsirati samo škole gdje se djeca žele upisati, već se mora šaroliko upisivati.

''Pogledajte broj ljudi na birou, prema tome smo se trudili napraviti i upisnu politiku. Ne mogu se svi upisati u tri škole. Ako ste pratili naš rad, vidi se da je cilj bio da uključimo djecu u stručna zanimanja, kako bi odmah mogli pronaći zaposlenje, što se pokazalo kao pun pogodak. Imamo za primjer Čitluk, ove godine se 42 djece prijavilo za kuhara, iako je tražena upisna kvota manja'', rekao je Hadžović.

Rekao je kako ovo nije problem, samo škole, ministra, ministarstva i županije, već je ovo puno širi problem svih županija, no ministarstvo će ga, kako kaže, pokušati riješiti na najbolji mogući način.

Podsjetimo, u školskoj 2017./18. godini u HNŽ-u planiran je upis 1698 učenika, što je 267 učenika više nego prošle godine.

Koliko djece se može upisati i što sve nude škole u HNŽu pročitajte u tekstu Što nude srednje škole u HNŽ-u.

Kopirati
Drag cursor here to close