Polala poruku

Mogherini bh. studentima: Ne budite strpljivi, tražite promjene!

Sci-Tech / Flash | 02. 03. 2017. u 18:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark, umjesto Federice Mogherini obratio se danas studentima javnih sveučilišta u BiH i poručio im da se bore za svoju europsku budućnost.

Pročitao je pismo visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, koja zbog magle nije doputovala u Sarajevo, u kome je ona poručila studentima, da baš oni imaju i trebaju pokazati energiju potrebnu da osiguraju promjene.

Na skupovima s mladima, poručila je Mogherini, ona vidi energiju potrebu da se promjena dogodi. U suštini, sve se svodi na stvarne ljude i stvarni život, piše BHRT.

''Kada govorimo o putu k EU, naravno da ima jako puno kriterija, poglavlja, mjerila, ali ono što ne smijemo zaboraviti je da svaki od tih parametara ima direktan utjecaj na život, na stvarne ljude. Cijeli taj proces, koji mi nazivamo putem k EU, može zvučati tehnički, pa možda nekada i apstraktan, ali on je itekako konkretan, itekako stvaran i odvija se upravo u ovom trenutku'', poručila je Mogherini.

Mogherini je najdirektnije do sada pozvala studente da iskažu nestrpljivost i zahtijevaju promjene što prije.

''Možda će vas iznenaditi što vam danas neću reći da budete strpljivi. Ne, neću to govoriti. Moja poruka danas je: dajte da napravimo da se to zaista i dogodi. Dajte da BiH zaista uvedemo u Europsku uniju, jer to je moguće. Ako želite da ostvarite taj cilj, onda ćete ga i postići'', glavna je današnja poruka Federice Mogherini, koju je studentima pročitao Lars Gunnar Wigemark.
Poručila je također da ako ne vide napredak, mladi ne smiju postati cinici ili još gore, ne smiju postati agresivni. Umjesto toga, pozvala ih je da iznose svoje stavove, angažiraju se na konstruktivan način.

''Pokažite ono što je najbolje u vama. Vi ste studenti, vi ćete inspirirati druge. Promjena nikada nije jednostavna, ali svakako je vrijedna'', riječi su Federice Mogherini, danas pročitane u Sarajevu.

Nakon uvodnog dijela u kome je pročitano pismo, na pitanja studenata je odgovarao Lars Gunnar Wigemark, te tom prilikom rekao da će Reformska agenda unaprijediti poslovno okruženje, generalno za sve poslovne subjekte, ali da je to jedan dugotrajni proces.

''Znam da u Federaciji BiH postoje planovi za uspostavljanje 'one stop shopova', koji bi trebalo da izdaju sve dozvole i odobrenja, da pojednostave i pojeftine ovaj proces. Već je to uspostavljeno u RS-u. Dakle govorimo o dobivanju građevinskih dozvola, priključcima za struju, papirologiji. Sve su to aktivnosti koje su u toku. Evo, ja mogu reći da ima kreativnosti, ima reformatora u vlasti, ali vrlo često ima različitih interesa, ali postoji i strah od promjena među ljudima”, rekao je Wigemark, a prenosi BHRT.

Visoki predstavnik EU u BiH također je rekao da je EU za jedinstven obrazovni prostor u BiH, te da zbog jedinstvenosti obrazovanja na području cijele EU i postoje programi poput “Erasmus” programa i slični. Sve je to organizirano, rekao je Wigemark, kako bi se prevazišle barijere između obrazovnih sustava.

''Ali u okviru tog zajedničkog obrazovnog prostora treba nam i različitost. Nije ništa pogrešno da imate različita sveučilišta, da imate različite škole. Ono što mi ne želimo je segregacija. Dakle, ne želimo npr. dvije škole pod jednim krovom, kao što imate u BiH. To je ono što mi stvarno ne želimo. To ne bi preuzimali, uvozili u Europsku uniju'', rekao je Wigemark.

Kopirati
Drag cursor here to close