Problem

Mobiteli djeluju kao droga, evo i zašto

Sci-Tech / Flash | 28. 08. 2016. u 20:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom vožnje vozači često pričaju na telefon, pišu poruke ili koriste društvene mreže. Psihijatar David Grinfeld ima objašnjenje ovog fenomena. Tvrdi da naš mozak na pametne telefone reagira na isti način kao i na drogu, prenosi RTRS.

''Kad ljudi rade nešto tako često, i do te mjere da ignoriraju utjecaj tog ponašanja, to govori da u tom ponašanju ili drogi ima nešto psihoaktivno'', kaže Grinfeld.

Kada čujemo notifikaciju na telefonu, to je signal koji našem mozgu poručuje da nešto potencijalno prijatno čeka na nas. Ovo očekivanje zadovoljstva izaziva otpuštanje dopamina u mozgu, kemikalije koja se povezuje sa zadovoljstvima poput hrane, seksa i droge.

Psihijatar kaže da iako su neurobiološki putovi korištenja droge i pametnog telefona usporedivi, nivo ovisnosti nije isti. Potreba da se provjere novosti na telefonu je samo "iritabilnost".

Ona, međutim, ni u kom slučaju ne bi trebala proći neprimijećeno. Grinfeld kaže da je problem korištenja telefona u tijeku vožnje rastući problem javnog zdravlja, koji neće izliječiti sama svjesnost o problemu.

Problem se neće riješiti sam od sebe, a za njegovo uspješno rješavanje potrebni su obrazovanje, stroži zakoni i njihova primjena, upozorava Grinfeld.

Kopirati
Drag cursor here to close