Druga ljetna NATO škola

Mladi u Međugorju uče u NATO školi

Sci-Tech / Flash | 28. 08. 2016. u 14:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga ljetna NATO škola koja se održava do 27. do 30. kolovoza 2016. u organizaciji Atlantskog vijeća Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO-a sa sjedištem u Briselu, danas je svečano otvorena u Međugorju.

''Potrebe današnjeg društva i čovjeka, očuvanje mira, demokracije, unaprjeđenje ljudskih prava su na ispitu kada je u pitanju mir i sigurnost'', istaknuto je u više navrata.

Zbog tih i svih drugih razloga potrebno je da BIH što prije uđe u NATO i EU. Sasvim je jasno da je NATO kao najjači vojnopolitički savez na svijetu apsolutni jamac uspostavljanja i očuvanja mira, a u to su uključeni sve druge prednosti koje bi država imala ulaskom u NATO.

Zamjenik zapovjednika NATO-stožera Sarajevo, general Lars Arne Aulie je za Anadoliju kazao kako je veoma značajno pokazati istinsku prisutnost NATO-a u BiH ali i mlade ljude informirati o ulozi NATO-a u BiH.

''Još je pred Bosnom i Hercegovinom puta do članstva u NATO, međutim, činjenica sama da je NATO odlučio da uspostavi NATO Stožer u Sarajevu znači da NATO Bosnu i Hercegovinu gleda kao važnog partnera NATO-a'', kazao je Aulie.

Naglasio je da sve organizacije imaju svoju ulogu u tom procesu, ali i da je NATO-u od iznimnog značaja da se održavaju sastanci s mladim ljudima i razgovara s njima o tom procesu.

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH Dijana Gupta je istaknula značaj održavanja NATO škole, te iskazala zadovoljstvo što su polaznici NATO ljetne škole studenti iz BiH, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

''Imamo za cilj da okupljamo studente sve tri etničke skupine u Bosni i Hercegovini da razgovaramo o NATO-u, vrijednostima NATO-a i onome što bi BiH dobila ulaskom u NATO i općim vrijednostima NATO-a'', istaknula je Gupta.

Podsjetila je da je BiH 2006. potpisala sporazum i partnerstvo za mir i 2009. MAP-a plan kojim se obvezala da će ispuniti sve odrednice tog sporazuma za ulazak BiH u NATO.

''Ostala je još ova zadnja točka MAP-a plana koju moramo implementirati i o tome ćemo na ovoj konferenciji govoriti naredna tri dana'', pojasnila je Gupta.

Zadnji uvjet iz navedenog sporazuma koji nije ispunjen kako je naglašeno jeste uknjižba perspektivne vojne imovine na Ministarstvo obrane odnosno državu BiH.

''Naš je strateški cilj svakako da budemo članica NATO-a i službena politika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u NATO u EU. Mislim da smo sad stvarno na pravom putu i ako u ovoj godini budemo aktivno radili, ako uključimo sve političke faktore, akademsku zajednicu, obične građane i studente, prije svega mlade da imamo kapaciteta da napokon potpišemo zadnju točku MAP-o plana'', rekla je Gupta za Anadoliju, uvjerena da će ovakve konferencije potaknuti i stanovništvo, jer kako naglašava ako stanovništvo nije obaviješteno ne može biti ni angažirano.

Želja za znanjem angažirala je mlade studente koji su stigli iz oba entiteta BiH na seminar koji im kažu otvara nove vidike i daje jasniju sliku stanja i mogućnosti zemlje u kojoj žive.

Mislav Glamuzina, student treće godine politologije Sveučilišta u Mostaru ističe kako je bio na više vrsta ovakvih seminara i smatra da se ovakvi seminari trebaju predstavljati mladeži češće kako bi mladež što više sudjelovala i kako bi se što više infiltrirala u moguće euroatlantske integracije i znala zašto BiH treba ući u NATO i EU .

''Prije svega BiH je država koja je nestabilna i radi sigurnosti ona treba ući u NATO, kako bi ova tri naroda imala sigurnost najprije vanjskih uvjeta, da nema pritiske iz vana i da se ona može iznutra graditi da sva tri naroda mogu živjeti u skladu i miru'', istaknuo je mostarski student Glamuzina.

Aleksandar Topalović iz Ljubinja koji je student četvrte godine kriminalistike svjetliju budućnost zemlje vidi u ulasku BiH u NATO i EU, jer smatra da je NATO kao najjači vojnopolitički savez na svijetu apsolutni jamac uspostavljanja i očuvanja mira.

''Značilo bi mnogo jer svima nama je cilj da imamo mir i stabilnost prije svega u BiH, u regiji, na Balkanu i čitavom svijetu'', kazao je student iz Ljubinja.

Muamer Zukanović student prve godine komunikologije Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru ističe radost što je u mogućnosti upoznati mlade ljude iz drugih krajeva, ali usvojiti nova znanja o tome što je NATO i što on predstavlja BiH ali i mladima u njoj.

''Smatram da smo svakim danom sve bliže i bliže i da će onaj plan koji je zacrtan uskoro biti i realiziran'', naglasio je optimistično Zukanović, navodeći kako ovaj seminar i druženje sa mladima iz drugih krajeva pokazuje jasno da je cilj svima isti, a to jeste život u sigurnoj i stabilnoj zemlju BiH.

Tijekom trodnevne ljetne škole NATO-a koja se održava u hotelu Sv. Nikola u Međugorju sudjelovanje će uzeti i izaslanstva iz Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog zbora, intelektualci, znanstveni radnici, predstavnici medija , a očekuje se i nazočnost velikog broja sudionika iz regije.

Kopirati
Drag cursor here to close