11.500 djevojaka

Mlade djevojke nisu zainteresirane za STEM zanimanja

Sci-Tech / Flash | 16. 03. 2017. u 10:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije istraživanje tvrtke Microsoft otkriva da interes učenica prema STEM predmetima (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) počinje opadati u ranim tinejdžerskim godinama.

Studija o ovoj temi pokazala je da se većina mladih djevojaka interesira za STEM predmete u dobi od 11 godina, ali da njihov interes naglo pada u dobi od 15 godina, prenose mediji.

Istraživanje je tvrtka provela na uzorku od 11.500 djevojaka i mladih žena u dobi između 11 i 30 godina, u dvanaest europskih zemalja, uključujući Belgiju, Češku, Finsku, Francusku, Njemačku, Italiju, Irsku, Nizozemsku, Poljsku, Rusiju, Slovačku i Veliku Britaniju.

Pokazalo se pet statistički značajnih čimbenika koji utječu na interes djevojaka za STEM predmete, a to su, prema redoslijedu važnosti: pronalaženje ženskih uzora u STEM područjima, stjecanje praktičnih iskustava i praktičnih vježbi u STEM predmetima, rad s nastavnicima koji djevojke potiču da se interesiraju za STEM, učenje o stvarnim životnim primjerima koji pokazuju što djevojke mogu postići sa STEM vještinama te uvjerenje da su muškarci i žene jednako tretirani u STEM zanimanjima.

Istraživanje također otkriva ohrabrujući konsenzus među mladim ženama, a to je uvjerenje da je njihova generacija prva u kojoj će "muškarci i žene uistinu biti jednaki u svim sferama društva".

Unatoč tome, samo 42 posto djevojaka je izjavilo da su spremne slijediti karijeru u STEM zanimanjima u budućnosti.

Također, 59 posto ispitanica je priznalo kako bi se osjećale sigurnijima za odabir STEM karijere kada bi znale da su muškarci i žene zaposleni pod jednakim uvjetima u tim zanimanjima.

Istraživanje je također pokazalo kako stavovi djevojaka prema STEM predmetima variraju od zemlje do zemlje.

Naime, u nekim je zemljama glavna prepreka povjerenje, dok je u drugima to odobravanje vršnjaka ili nedostatak uzora.

Primjerice, u Velikoj Britaniji je 70 posto djevojaka izjavilo da bi se osjećale više sigurnima za odabir STEM karijere kada bi znale da su muškarci i žene jednako tretirani u STEM poslovima. Za usporedbu, samo je 48 posto francuskih djevojaka izjavilo isto, dok bi samo 29 posto francuskih djevojaka stvarno bilo spremno razmatrati karijeru u STEM područjima. Najveći nedostatak potpore roditelja primjećuje se u zemljama poput Češke i Slovačke, gdje je samo 16 posto i 26 posto djevojaka reklo kako ih njihovi roditelji potiču na STEM predmete, a Rusija je specifična po tome što se interes djevojaka za STEM potiče godinu dana ranije nego u svim drugim zemljama, u dobi od oko 10 godina.

Prema nekim podacima Europske komisije, kada bi bilo isto toliko žena koliko je muškaraca na digitalnom tržištu rada, godišnji BDP Europske unije mogao bi porasti za 9 milijardi eura.

Rezultati ovog istraživanja mogli bi pomoći učiteljima, zakonodavcima i tvrtkama poput Microsofta razumjeti izazove s kojima se mlade Europljanke susreću kada je u pitanju odlučivanje za STEM predmete.

Kopirati
Drag cursor here to close