Znanstvenici

Mislima kontrolirane proteze postaju stvarnost

Sci-Tech / Flash | 23. 02. 2016. u 14:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mislima kontrolirane umjetne proteze, invalidska kolica i računala možda će biti na raspolaganju već u idućem desetljeću, kažu australski znanstvenici koji planiraju ove godine na ljudima testirati sofisticirane implantate koji mogu hvatati i prenositi signale iz mozga, piše Hina.

Uređaj veličine žigice usađen u krvnu žilu u blizini mozga već je testiran na životinjama.
Stent se sastoji od mreže minijaturnih elektroda koje preuzimaju neuronske signale iz mozga i pretvaraju ih u električne instrukcije što će jednoga dana, nadaju se znanstvenici, omogućiti paraliziranim osobama kontrolu umjetnih proteza i invalidskih kolica.

"Veliki iskorak je u tome što sada imamo minimalno invazivni uređaj za vezu mozga i računala koji može dugo biti u funkciji", kaže Terry O'Brien s odjela za medicinu i neurologiju Sveučilišta Melbourne.

Sadašnje metode prenošenja signala iz mozga zahtijevaju kompleksne operativne zahvate na mozgu i postaju neefikasne unutar nekoliko mjeseci što znači da se rijetko primjenjuju, kaže on.

Stent je manje invazivan zbog toga što se može umetnuti kroz vratnu venu i postaviti u krvnu žilu u blizini mozga.

Pokusima na životinjama testirana je funkcionalnost stenta u preuzimanju neuronskih signala ali ne i pretvaranje elektronskih signala u instrukcije za pokretanje umjetnih proteza.

Dr. Ganesh Naik s tehnološkog sveučilišta u Sydneyu, koji nije uključen u projekt, kaže da pokusi na životinjama ne jamče uvijek jednaki uspjeh kod čovjeka. "Ukoliko bi funkcioniralo i u testiranju na ljudima to bi predstavljalo ogromni iskorak", kaže Ganesh.

Druge moguće primjene takvog stenta su u praćenju moždane aktivnosti osoba s epilepsijom kako bi se otkrili nadolazeći napadi.

Ukoliko se pokažu uspješnima stentovi bi omogućili bolesnicima i komuniciranje uz pomoć računala, kaže profesor Clive May s Florey instituta za neuroznanosti i mentalno zdravlje koji radi na projektu.

"Ljudi bi trebali naučiti kako da formiraju prave misli uz koje bi to funkcioniralo, nalik na učenje sviranja. Morate to naučiti a jednom kad vam to uspije postaje prirodno", kaže May.

Projekt financiraju australska vlada i vojska.

Kopirati
Drag cursor here to close